Svijet
0

Jon Huntsman u utrci za Bijelu kuću

FENA
Jon Huntsman, bivši američki ambasador u Kini kojeg je naimenovao Barack Obama 2009. godine, objavio je u utorak da će se kao republikanski kandidat pojaviti na predsjedničkim izborima sljedeće godine, navodeći kako je spreman zaustaviti opadanje američke moći.

"Nećemo samo izabrati nove lidere. Izabrat ćemo da li ćemo graditi jučerašnju historiju ili sutrašnju", objasnio je Huntsman u govoru koji je održao u New Yorku, nasuprot Kipu slobode, na istom mjestu na kojem je predsjednik Ronald Reagan započeo svoju predsjedničku kampanju, javio je AFP.

Pedesetjednogodišnji Jon Huntsman je upravljao državom Utah od 2005. do 2009. Birači su ga izabrali 2008. godine za još jedan mandat sa 78 posto glasova.

Američki predsjednik Barack Obama ga je imenovao za ambasadora u Pekingu, gdje je na dužnosti bio do proljeća ove godine.

Jedan od glavnih izazova s kojim Huntsman treba da se suoči je da se distancira od Baracka Obame, koji će se također ponovo kandidirati. Njegovi republikanski protivnici mu predbacuju što je radio za administraciju demokratskog predsjednika.

Hunstman je dao podršku Obaminom planu ekonomskog oporavka. Ima i drugih stavova koji su teško održivi u konzervativnoj bazi. Naprimjer, izjasnio se za homoseksualne građanske brakove.

Njegova pripadnost mormonskoj crkvi mogla bi odbiti više od jednog republikanca.