Sastanak s Atalayem
0

Jolie i Guterres skrenuli pažnju na sirijske izbjeglice

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zamjenik turskog premijera Besir Atalay primio je danas visokog komesara UN-a za izbjeglice Antonia Guterresa i specijalnu predstavnicu visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, poznatu glumicu, Angelinu Jolie.

Atalay se zahvalio gostima što su posjetili kampove za izbjeglice u Kilisu i dodao da je njihov posjet veoma važan za Tursku. Zamjenik turskog premijera je naglasio kako je posjeta Jolie i Guterresa važna kako bi svijet obratio pažnju na izbjeglice i na događaje u Siriji.

Atalay je dodao da trenutno u Turskoj postoji 11 izbjegličkih kampova i kazao da Vlada vodi politiku 'otvorenih vrata', što znači da će primiti svakog Sirijca i da neće nijednome odbiti ulazak u Tursku.

On je kazao kako turske institucije sarađuju sa UN-om kako bi zajednički pomogli izbjeglim Sirijcima.

Guterres je zahvalio na gostoprimstvu i dodao je kako je važna saradnja između UN-a i Turske. On je kazao da je i ranije razgovarao sa turskim zvaničnicima i izrazio zadovoljstvo što sve ide kako treba.

Guterres je dodao da je zadovoljan i što Turska brine o izbjeglicama, što ih je primila i dodao kako su uvjeti u kojima izbjeglice u toj zemlji borave kvalitetni.

"Sirijci, koji su primali građane Iraka i Palestine u vrijeme kada je njima to bilo potrebno, sada su u istoj situaciji. Ovdje je vrlo važna politika 'otvorenih vrata', koju vodi Vlada Turske", kazao je Guterres.

Atalay je posebno zahvalio Angelini Jolie što u svome radu naročitu pažnju posvećuje izbjeglicama.

Jolie i Guterres su se također danas susreli sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Turske Naccijem Kuruom.

U čast delegacije UN-a, koja se nalazi u zvaničnoj posjeti Turskoj, organiziran je svečani ručak, kojem je prisustvovao i Kuru.