Svijet
0

Johnson & Johnson tužio Crveni krst zbog trademarka

Sarajevo-x.com
Farmaceutski gigant Johnson & Johnson u srijedu je podnio tužbu protiv američkog Crvenog krsta, tražeći da ova međuarodna humanitarna organizacija prestane koristiti poznati simbol - crveni krst - na proizvodima koje prodaje.

Tužba, predata u Okružnom sudu u New Yorku, označila je kraj višemjesečnih pregovora i izazvala ljutiti odgovor Crvenog krsta.

"Tvrditi da Crveni krst krši zakon koristeći prepoznatljivi simbol, samo da bi multi-milijarderska farmaceutska kompanija mogla zaraditi još više novca, je nečuveno", rekao je Mark Everson, predsjednik Crvenog krsta.

Johnson & Johnson je počeo koristiti simbol crvenog krsta kao trademarka in 1887., šest godina nakon osnutka američkog Crvenog krsta, ali prije potvrđivanja organizacije u Kongresu 1990. godine. J&J tvrdi da Kongres nije odobrio da se taj simbol koristi u komercijalne svrhe i da se nadmeće se sa njihovom privatnom kompanijom.

"Nakon više od jednog stoljeća jake saradnje pri korištenju simbola, razočarani smo što je američki Crveni krst započeo kampanju da licencira trademark za nekoliko poslovnih projekata koji su komercijalne prirode," stoji u izvještaju kompanije Johnson & Johnson.

Prema navodima farmaceutske kompanije, proizvodi koje CK namjerava plasirati na tržište jesu baby maramice, noktarice, češljeve, četkice za zube i ovlaživače zraka.

Iz Crvenog krsta su rekli da je riječ o proizvodima koji su namijenjeni za kutije prve pomoći i higijenske pakete. Sav profit od prodaje, koja je manja od 10 miliona dolara godišnje, ide u fond za osnaživanje odjela Crvenog krsta za brže reagovanje u kriznim situacijama.

U tužbi se traži da Crveni krst preda sve proizvode Johnson & Johnsonu kako bi ih uništili te traže zasada nepoznat iznos novca za odštetu.