Svijet
3

John Kerry: U hemijskim napadima u Siriji ubijeno 1.429 osoba

Klix.ba
Američki državni sekretar John Kerry izjavio je danas da je u napadima hemijskim oružjem u Damasku prošle sedmice ubijeno 1.429 osoba.

Kerry je kazao da je među ubijenima 426 djece, a napad sirijskih snaga je opisao kao "nezamisliv horor".

Sjedinjene Američke Države insistiraju na vojnoj intervenciji u Siriji kako bi zaustavili eventualno korištenje hemijskog oružja u budućnosti. On je rekao da će Vlada SAD-a konsultovati Kongres o sljedećem koraku.

Stručnjaci UN-a još uvijek istražuju dokaze o hemijskim napadima, no Kerry je kazao da SAD ima dokaze koji pokazuju da je ubijeno 1.429 osoba.

"Znamo da su rakete došle s područja koja kontroliraju snage Bashara al-Assada, a mete su bile lokacije koje drže opozicione snage. Američke obavještajne službe imaju snažne dokaze", rekao je Kerry.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je danskim medijima rekao da upotreba hemijskog oružja od Sirije zahtijeva odgovor međunarodne zajednice, ali je interevencija NATO-a isključena.

"Ne vidim da bi NATO mogao imati ulogu u međunarodnoj reakciji protiv sirijskog režima. Hemijski napadi predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnih normi, zločin koji se ne može ignorirati. To zahtijeva međunarodni odgovor, na način da se to nikada ponovo ne dogodi", rekao je Rasmussen i dodao da je ubijeđen u odgovornost sirijskog režima.

Sinoć su i članovi Parlamenta Velike Britanije odbili prijedlog premijera Davida Camerona o učešću te zemlje u eventualnom napadu na Siriju tako da je SAD ostala bez svog glavnog saveznika u mogućoj vojnoj akciji na ovu zemlju.