Svijet
0

John Kerry podržao nuklearni sporazum Indije i SAD-a

FENA
Utjecajni američki senator i kandidat Demokratske stranke na prošlim predsjedničkim izborima u SAD-u John Kerry u četvrtak je podržao indo-američki nuklearni sporazum.

"Primjenom indo-američkog sporazuma o civilnoj nuklearnoj saradnji Indija će postati nuklearna sila", rekao je on.

Sporazum od nesumnjivo "ogromne koristi" za obje strane ne može se posmatrati samo u kontekstu indo-američkih odnosa jer ima značajne implikacije i na globalnom nivou, izjavio je Kerry na konferenciji za novinare u New Delhiju.

On je istakao da ga je indijski premijer Manmohan Sing na jučerašnjem sastanku obavijestio da će Indija potpisati Pakt o kontroli fisionog materijala, prenosi PTI.

"Bilo bi naivno reći da primjenom indo-američkog sporazuma o civilnoj nuklearnoj saradnji Indija neće postati nuklearna sila", dodao je Kerry.

Kerry, od čije će stranke umnogome zavisiti ratifikacija sporazuma u američkom Kongresu, javno je podržao sporazum potpisan 18. jula prošle godine tokom Singove posjete Washingtonu.

"Ja taj sporazum u principu podržavam. To je značajan potez, pozitivan kako za Indiju, tako i sa SAD i globalnu zajednicu", rekao je on.

Senator je, međutim, podsjetio da ga ne treba posmatrati isključivo u bilateralnom kontekstu, jer ima "šire implikacije" koje će utjecati na tri važna međunarodna tijela ili pakta, a pogotovu danas kad treba rješavati "iransko i druga goruća pitanja".

Govoreći o globalnim dimenzijama sporazuma, Kerry je rekao da on podrazumijeva, prije svega, odobrenje 35-člane Grupe dobavljača nuklearnog materijala (NSG), promjene u Savjetodavnom odboru za atomsku energiju i usvajanje režima kontrole fisione tehnologije.

Kerryi je dodao da ga je na jučerašnjem sastanku Sing obavijestio da će "Indija potpisati Pakt o kontroli fisionog materijala".

Podsjetivši da je Indija usvojila zakon o sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje, Kerry je rekao da u indo-američki sporazum moraju biti uvršteni i zakoni jer će novi ugovor biti neka vrsta garancije u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i NPT-a.

"Još uvijek ima brojnih mogućnosti koje treba i vrijedi istražiti. Pred nama je budućnost", izjavio je američki senator na konferenciji za novinare koju je sazvala nevladina organizacija za stratešku politiku Observers Research Foundation (ORF).

Povodom predstojećih razgovora s indijskim sekretarom vanjskih poslova Šijamom Saranom i američkim državnim podsekretarom Nicholasom Burnsom o nuklearnom pitanju, on je rekao da će američka strana insistirati na "punom definiranju" odvajanja civilnih od vojnih atomskih postrojenja.

Kad je riječ o stavu Kongresa prema nuklearnom sporazumu, Kerryi je podvukao da će on zavisiti od "četiri stupa na kojima sporazum počiva". "U principu, bolje je da Indija učestvuje u izradi procedura i standarda IAEA-e nego da se drži postrani", dodao je on.

Što se tiče garancija sigurnosti, senator je upozorio da Bushova administracija nije dovoljno učinila da bi spriječila širenje oružja za masovno uništenje u Pakistanu, Kini i u okviru mreže A.K. Kana.