Svijet
0

John Baird: Novi iranski predsjednik će biti marioneta ajatolaha

FENA
John Baird (Foto: AFP)
John Baird (Foto: AFP)
Šef kanadske diplomatije John Baird ocijenio je u ponedjeljak da će novi iranski predsjednik izabran u subotu "biti samo nova marioneta u rukama ajatolaha, u tragičnoj i opasnoj pantomimi što je postao svakodnevni život svih Iranaca".

Iako je veliki dio međunarodne zajednice s blagonaklonom razboritošću prihvatio izabranog Hasana Rohanija, kanadski ministar je kazao da je "s približavanjem predsjedničkih izbora, iranski režim ugušio svaki iskren i konstruktivan razgovor" i da ni jedan od osam kandidata koje je odobrio režim "ne predstavlja za iranske birače pravo rješenje za promjene".

"Kanada pozdravlja hrabrost Iranaca koji su izrazili želju za slobodom suočeni s neumoljivom represijom. Budući da je aktuelni režim manipulirao kolektivnom voljom i demokratskim procesom, rezultati izbora od 14. juna ustvari ne govore ništa", naveo je Baird u saopćenju.

Kanada, u kojoj je velika iranska dijapsora i veliki broj iranskh studenata, prekinula je diplomatske odnose s teheranskim režimom u septembru 2012.