Svijet
0

Jimmy Carter: Izrael ima 150 atomskih bombi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je za londonski The Times od ponedjeljka da Izrael posjeduje 150 komada nuklearnog oružja, čime je prekinuo decenijama dugu šutnju izraelskih čelnika o nuklearnom arsenalu njihove zemlje.

Izrael do sada nije poricao ni potvrđivao procjene stranih stručnjaka da ima nekoliko stotina atomskih bojevih glava.

U izvještaju Timesa navode se riječi bivšega američkog čelnika, dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji smatra kako Sjedinjene Države treba da vode direktan dijalog s Iranom kako bi uvjerile tu zemlju da odustane od nuklearnog programa.

"Moramo razgovarati s Iranom sada, upoznati ga s beneficijama i, s druge strane, zaplašiti u slučaju nastavka nuklearnog programa", kazao je Carter.

On je izraelsku blokadu pojasa Gaze označio kao "jedan od najvećih zločina prema ljudskim pravima koji se trenutno događa na zemlji".

Također je rekao kako je "zbunjujući" potez Evropske unija da propusti podržati palestinsku stvar.

"Nema razloga za takav odnos prema tome narodu. Većina porodica u Gazi jede jedan obrok dnevno", kazao je Carter povodom blokade uvedene otkako je islamistički Hamas u junu prošle godine preuzeo nadzor nad pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Bivši američki predsjednik smatra da bi evropske zemlje morale ohrabriti "uspostavu vlade nacionalnog jedinstva koja bi uključivala Hamas i Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa".

Prvi korak ka tome bio bi prekid vatre između Hamasa i Izraela u pojasu Gaze, prenijele su agencije pisanje Timesa. "Morali bi ohrabriti Izrael i Hamas da postignu dogovor i o razmjeni zatvorenika i, kao drugi korak, da Izrael pristane i na prekid vatre na Zapadnoj obali", kazao je Carter.