Svijet
0

Jezidi djevojke mjesecima bile IDIL-ove seksualne robinje: Tukli ih, silovali i ubijali

Klix.ba
Ljekari u Kurdistanu krše zakone kako bi pomogli jezidi djevojkama koje su ostale trudne u zarobljeništvu da spase svoje živote i budućnost. Djevojke su mjesecima bile seksualne robinje pripadnika IDIL-a.

Mjesecima su bile silovane, mučene i ponižavane. Neke su i zatrudnjele. Uprkos tome što bi mogle biti odbačene, one su se vratile u svoje zajednice. Kurdski ljekari vrše ilegalne abortuse i tajne operacije povratka himena. Neke žrtve imaju samo osam godina.

Oko 40.000 tinejdžera kidnapovano je tokom IDIL-ovog oružanog napada na jezidska sela prošlog ljeta. Žene koje su uspjele pobjeći sada se plaše strogih religijskih zajednica i većina ih je izbrisala fizičke dokaze zarobljeništva.

Prema navodima Human Rights Watcha (HRW), IDIL-ovi borci kidnapuju žene i djecu od osam godina prisiljavajući ih da se udaju za njih i pređu na islam. Jedna do metoda je i silovanje. HRW je prikupio svjedočenja 20 žena i djevojaka koje su pobjegle od IDIL-a. Zaključeno je da je počinjen veliki broj ratnih zločina. Sada se bore za medicisnki i fizički tretman.

Jezidi žena Rashida kazala je kako joj je brat rekao da u, ukoliko ne mogne pobjeći od IDIL-a, počini samoubistvo.

"Sljedećeg dana napravili su lutriju izvlačenja imena koju ženu će izabrati. Muškarac koji me izabrao, Abu Ghufran, prisilio me da se okupam, ali dok sam se kupala pokušala sam se ubiti. Pronašla sam otrov u kući. Dala sam ga i ostalim djevojkama u kući i pomiješale smo ga s vodom iz kade. Nijedna nije umrla ali smo se sve razboljele", kazala je Rashida.

Druga žena, Dilara, odvedena je u salu za vjenčanje u Siriji gdje su njoj i ostalim djevojkama IDIL-ovci kazali da zaborave svoje porodice i da će se udati za njih i rađati im djecu. Od 9:30 sati ujutro dolazili su muškarci koji su kupovali žene da ih siluju.

"Ispred mene su ih vukli za kosu, tukli djevojčice, udarali njihove glave ako bi se opirale. Bili su poput životinja. Uzeli bi jednu djevojku, silovali je vani, a potom je vratili i uzeli drugu. Raspon godina bio je od osam do 30. Preživjelo nas je samo 20", kazala je.

Ova svjedočenja radnici humanitarnih organizacija čuli su nakon što je IDIL odlučio pustiti na slobodu 216 jezida koje su držali u zarobljeništvu od prošlog ljeta. Zarobljenice su mislile da ih vode na pogubljenje ali onda su ih pustili na slobodu. Nikome nisu jasni razlozi ovog čina, odnosno zbog čega su ih odlučili pustiti.

Ujedinjene narode optužile su IDIL da je počinio genocid nad manjinama.