David Grossman
0

"Jevrejski naseljenici zlostavljaju Palestince"

FENA
David Grossman
David Grossman
Čuveni izraelski pisac i mirovni aktivista David Grossman optužio je u petak jevrejske naseljenike i političku desnicu da zlostavljaju Palestince i uništavaju šansu za mirovni sporazum.
  • Ponekad nije moguće sjediti i šutiti, rekao je Grossman obraćajući se okupljenim Palestincima na protestu u istočnom, mahom arapskom Jerusalemu.

Grossman je kazao da "(jevrejski) naseljenici i politička desnica, uz pomoć vlade, pravnog sistema i ekonomske moći zlostavljaju Palestince na 1001. način".

On je istovremeno ocijenio da oni komplikuju situaciju do te mjere da mirovni sporazum postaje nemoguć i uništavaju budućnost.

Izraelski mediji podsjećaju da je Grossmanov sin Uri poginuo u borbama uoči samog kraja rata protiv libanskog Hezbollaha, u Libanu u ljeto 2006., protiv koga je Grossman takođe protestovao.

Svakog petka demonstrira se u kvartu šeik Džarah u Jerusalemu zbog preuzimanja palestinskih domova uz pomoć dokumenata o vlasništvu koji datiraju iz vremena kada je Velika Britanija imala mandat nad Palestinom, prije stvaranja Izraela 1948. godine.

U petak se tamo okupilo 300 demonstranata, a za razliku od ranijih demonstracija policija ih nije rastjerivala, niti je ikoga uhapsila, prenosi Tanjug.