Svijet
0

Jevreji molitvom i postom obilježavaju izgnanstvo iz Jerusalema

Anadolija
Jevreji će večeras u znak sjećanja na izgnanstvo iz Jerusalema prije 2.600 godina i spaljivanje njihovih svetih hramova uputiti molitve na Zidu plača. Vjernici će moliti do jutra, kad prema jevrejskom kalendaru počinju 25-satni post.

Prema jevrejskom vjerovanju, poslanik Sulejman je izgradio džamiju Aksa u Jerusemu kao prvo sveto dovište koje su srušili Babilonci, a Jevreje protjerali kao robove na babilosnki teritorij.

Prvi dan posta se u jevrejskoj tradiciji obilježava i kao “najteži dan”, koji počinje molitvom vjernika na Zidu plača. Post zapravo počinje zalaskom sunca i završava narednog dana u ponoć, kad se na nebu ukažu najmanje tri zvijezde. Vjernicima u tom periodu nije dozvoljeno jesti, piti, stupati u seksualne odnose, oblačiti kožnu odjeću i koristiti masne kreme. Tokom posta, jevrejski vjernici često posjećuju Zid plača u Jerusalemu, gdje se mole.

Prema pisanju izraelskih medija, ove godine postu će se pridružiti i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa porodicom.

Nakon prvog izgnanstva od Babilonaca, Jevreji su se vratili u Jerusalem i ponovo izgradili svoje hramove. Međutim, nakon 650 godina od prvog protjerivanja, na isti dan Jevreje je protjerala rimska vojska, spalivši im ognjišta.

Tokom prvih križarskih ratova, koje je započeo papa II Urban 1096. godine, ubijen je veliki broj Jevreja, a mnogi su napustili svoje domove. Godine 1290. britanski kralj Edward I je protjerao Jevreje iz Velike Britanije, koji su se u tu zemlju vratili tek u 17. stoljeću.

Post kod Jevreja počinje specijalnom večernjom službom, poznatom kao Kol Nidre (Svi zajveti), dok službe u sinagogama traju od sljedećeg dana, pa sve dok se post ne završi. Preporučuje se da ljudi na dan posta daju milostinju, naročito da podijele hranu za večeru.