Konstitiuran Evropski parlament
0

Jerzy Buzek izabran za predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velikom većinom glasova Poljak Jerzy Buzek izabran je u utorak u Strasbourgu za predsjednika Evropskog parlamenta na prvoj plenarnoj sjednici novog parlamentarnog saziva.

Zastupnici su tajnim glasanjem izabrali Buzeka, koji je dobio 555 glasova, a njegova protukandidatkinja Šveđanka Britt Svensson iz Ujedinjene evropske ljevice dobila je 89 glasova, prenosi Hina.

Konstituirajućom sjednicom do izbora novog predsjednika predsjedao je dosadašnji predsjednik Hans-Gert Poettering, koji je objavio rezultate glasanja.

Buzek, koji dolazi iz najveće političke grupe Evropske narodne stranke (EPP) predsjedat će u prve dvije i po godine mandata ovoga saziva Evropskog parlamenta, a u drugoj polovici od početka 2012. do novih izbora 2014. godine Parlamentom će predsjedati socijalist, najvjerojatnije njihov sadašnji čelnik Martin Schultz. Time se nastavlja tradicionalna saradnja dviju najjačih političkih grupa u Evropskom parlamentu.

Jerzy Buzek, 69 godina, prvi je predsjednik Evropskog parlamenta kojiv dolazi iz nove zemlje članice. On je jedan od utemeljitelja sindikata Solidarnost početkom 80-ih godina u Poljskoj, koji je srušio komunizam u toj zemlji. Od 1997. do 2001. bio je poljski premijer. Buzek uživa ugled vrlo radišne osobe, sklone kompromisu. Od stranih jezika govori engleski, njemački i ruski.

Od 736 zastupnika u ovom sazivu, njih gotovo polovina (49,8 posto) izabrano je prvi put, a žene predstavljaju 35 posto, što je do sada najveći postotak.

Najveću političku grupu čine stranke desnog centra okupljene u Evropskoj narodnoj stranci (EPP) s 265 zastupnika. Slijedi savez socijalista i demokrata sa 184, liberali s 84, zatim zeleni te savez konzervativaca s po 55 zastupnika.

Na sedmim izravnim izborima za Evropski parlament održanim početkom juna izabrano je 736 zastupnika, koliko predviđa Ugovor iz Nice.

Stupi li na snagu Lisabonski ugovor, što bi se moglo dogoditi do kraja ove ili početkom sljedeće godine, broj zastupnika povećao bi se na 754.

Lisabonski ugovor uvodi gornju i donju granicu - najmanji broj zastupnika iz jedne članice ne može biti manji od šest, a najveći ne veći od 96. Ukupan broj zastupnika iznosio bi 750 plus predsjednik Parlamenta. Međutim, na samitu u decembru prošle godine dogovoreno je da se broj zastupnika privremeno, za vrijeme ovoga saziva do 2014. poveća sa 751 na 754. To je učinjeno kako bi Njemačka, barem privremeno, mogla zadržati 99 zastupnika, jer je ona jedina članica kojoj Lisabonski ugovor smanjuje broj zastupnika u Evropskom parlamentu.

Uloga Evropskog parlamenta postaje sve veća, a ako na snagu stupi na snagu Lisabonski ugovor bit će još veća. Već sada parlament suodlučuje zajedno s Vijećem EU-a, to jest sa zemljama članicama, u donošenju oko 60 posto evropskih zakona. Međutim, evroparlamentarci nemaju nikakve ovlasti u vanjskoj i sigurnosnoj politici, a vrlo male ili nikakve u pitanjima poreza, obrazovanja ili socijalnih pitanja.

Do sada zastupnici Evropskog parlamenta nisu imali jednake plaće, nego je to ovisilo o tomu iz koje zemlje dolaze, jer su plaće bile jednake onima koje imaju zastupnici u njihovim nacionalnim parlamentima. S ovim sazivom počinju vrijediti nova pravila i od danas svaki zastupnik imat će mjesečno bruto plaću 7.665,31 eura, a neto iznos je 5.963,33 eura. Usto, svaki zastupnik primat će još 4.202 eura mjesečno za opće troškove te 17.540 eura za troškove ureda i plaće asistentima.