Svijet
16

Jerusalem: Muslimani pozvani da štite džamiju Al-Aksa

Anadolija
Predsjednik delegacije dobrovoljaca Jerusalema Yusuf Muhaymer pozvao je sve muslimane da ulože napor kako bi zaštitili mesdžid Al-Aksa od izraelskih napada, javlja dopisnik agencije Anadolija .

U izjavi za Anadolijuu vezi događaja u mesdžidu Al-Aksa tokom proteklih dana, Muhaymer je podsjetio kako su "radikalni jevreji", u pratnji policije, ušli u mesdžid, a sve u cilju želje Izraela da isprovocira muslimane.

"Sprječavaju ulazak Palestinaca u mesdžid Al-Aksu, opravdavajući to vjerskim praznicima. U slučaju svađa, bore se sa džematlijama koji ibadete u Al-Aksi palicama i suzavcem", kazao je Muhaymer.

Najznačajnija zaštita mesdžida Al-Aksa treba da bude njegov džemat, naglasio je Muhaymer, dodavši da bi nedavni ulazak radikalnih Jevreja pod zaštitom izraelskih vojnika u mesdžid bio bezuspješan da je broj vjernika u Al-Aksi bio veći.

"Muslimani trebaju dežurati na svim ulazima u mesdžid Al-Aksa kako bi spriječili ulazak Izraelaca i njhove provokacije", rekao je Muhaymer, te pozvao sve Palestince, Arape i muslimane da zaštite mesdžid Al-Aksa.

Muhaymer je kazao kako Izrael radi na "judajizaciji" Jerusalema, navodeći kao primjere toga uvođenje teških poreza od strane izraelske vlade, te uništavanje palestinskih domova.

Nakon džuma namaza juče, izraelski vojnici bacili su suzavac u mesdžid Al-Aksu i uhapsili neke od vjernika.