Svijet
0

Jeremić: U dokumentu trojke svi dosadašnji prijedlozi za autonomiju Kosova

FENA
Službeni Beograd očekuje da će u dokumentu kojega će pregovaračka "trojka" u ponedjeljak donijeti u Beograd biti svi prijedlozi za suštinsku autonomiju Kosova koje je iznijela srpska strana, izjavio je u nedjelju navečer srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

U vijestima Televizije B92 Jeremić je kazao da će Srbija inzistirati da izvješće "trojke" o pregovorima o statusu Kosova bude "što vjerodostojniji faktografski pregled tih pregovora".

"Očekujem da će integralni dio tog izvješća biti svi prijedlozi koje je iznijela srpska strana pod zajedničkim imenom suštinske autonomije, posebnog partnerstva pod zajedničkim suverenim krovom", rekao je Jeremić i najavio da sljedećeg tjedna putuje u New York, gdje će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki Moonom i pojedinačno s veleposlanicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, koje će upoznati sa stavom Srbije da bilo koja međunarodna nazočnost na Kosovu mora biti potvrđena odlukom Vijeća sigurnosti UN-a.

U Beograd u ponedjeljak dolazi posrednička "trojka" koju predstavljaju izaslanici EU-a, SAD-a i Rusije, Wolfgang Ischinger, Frank Wiesner i Aleksandar Bočan Harčenko, koja će nakon toga razgovarati s kosovskim predstavnicima u Prištini.

Nakon toga, 9. prosinca dokument predstavljen Beogradu i Prištini bit će prezentiran svim članicama Kontakt-skupine za Kosovo (SAD, Rusija, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija), te će potom i glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu biti predstavljeni rezultati dosadašnjih pregovora Prištine i Beogradu, nakon čega bi 19. prosinca u Vijeću sigurnosti trebala biti održana rasprava o Kosovu i njegovom budućem statusu.

Mediji u Beogradu prenijeli su pozivajući se na diplomatske izvore kako se posrednička trojka već u nedjelju navečer sastala u Beču kako bi pripremila prednacrt izvješća o procesu pregovora Beograda i Prištine. Prednacrt bi trojka, prema tim izvorima, u ponedjeljak prijepodne u Beču trebala prezentirati predstavnicima Kontaktne skupine (SAD, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) i potom ga nakon posjeta Beogradu i Prištini dovršiti.

U dokumentu bi se, prema najavama Bočan Harčenka, trebao nalaziti samo opis dosadašnjih 4 mjeseca pregovora koji su završili bez dogovora.