Svijet
0

Jeremić: Svima u regiji status kandidata EU-a

FENA
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ocijenio je u ponedjeljak na Bledskome strateškom forumu kako bi Evropska unija trebalo da učini hrabar korak i svim zemljama regije odmah ponudi status kandidata.

"Kada bi Evropa sada ponudila kandidaturu svim zemljama i postavila naknadni rok za ostvarivanje ciljeva neophodnih za članstvo, da li zaista mislite da bi se nastavila dosadašnja politička situacija na Balkanu", upitao je Jeremić na panel diskusiji o budućnosti EU-a u okviru drugog dana Bledskog foruma "Evropska unija 2020: udružena i jedinstvena".

Šef srbijanske diplomatije, prenosi B-92, izrazio je uvjerenje da bi se prioriteti tih zemalja trenutno promijenili i da bi "pred mogućnošću pripadanja EU-u nestala mnoga od današnjih neslaganja".

"To je paradoks trenutka - pored svih neslaganja, ujedinjeni smo u želji koju svi dijelimo, jer to je demokratska budućnost koju svi možemo imati", rekao je Jeremić dodajući da je "upravo sada trenutak za smjelost i viziju".

Prema njegovim riječima, sada bi bio pravi trenutak za takvu odluku, jer se neke zemlje regije nalaze na "historijskoj ivici", pred dilemom - "pripadamo li našoj prošlosti ili široj budućnosti".

"Današnje demokratske odluke u našim zemljama i dalje su taoci budućnosti bez jasnoga evropskog roka. Vjerujte mi, govoriti narodu da smo u 'procesu' ne uspostavlja prioritete niti donosi glasove", rekao je Jeremić.

Šef srbijanske diplomatije pozvao je sve zemlje u regiji da "potvrde svoju odlučnost i udvostruče napore kako bi zajedno radile i izgradile Evropu koja je istinski cjelovita, koja će zauvijek biti slobodna i u miru".

Jeremić je ponovio da priključenje EU-u predstavlja "strateški prioritet Vlade Srbije" i izrazio očekivanje da će Slovenija, kao buduća predsjedavajuća EU-om, značajno doprinijeti priključivanju regije evropskoj porodici.