Svijet
0

Jeremić: Očekujem pozitivan izvještaj Carle del Ponte

FENA
Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ocijenio je sinoć da će glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, koja danas dolazi u Beograd, po okončanju posjete podnijeti pozitivan izvještaj o saradnji Srbije s Haagom.

"Naprosto ne mogu da vjerujem da bilo kakav izvještaj koji glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte poslije posjete Beogradu podnese može da bude takav da ponovo zaustavi naše evropske pregovore", rekao je Jeremić Televiziji B92.

On je dodao da "saradnja s Haškim tribunalom ostaje preduslov za nastavak našeg evropskog puta, ne samo u ovoj fazi nego i u budućim fazama".

Podsjetivši da je ostvarenje pune saradnja s Haagom jedan od osnovnih prioriteta nove vlade Srbije, Jeremić je naveo da ne može da očekuje "bilo šta osim pozitivnog izvještaja na kraju sljedeće sedmice, koji će Del Ponte uputiti evropskim i zvaničnicima Vijeća sigurnosti".

Na pitanje da li najava nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i priključivanju Srbije sa EU može da se poveže s rješavanjem pitanja Kosova, Jeremić je odgovorio da te dvije stvari "apsolutno nisu povezane".

"Mi i dalje insistiramo na tome, Evropljani su vrlo jasno na toj poziciji, da pitanje nastavka priključenja Srbije EU zavisi isključivo i samo od uspješnosti saradnje s Haškim tribunalom", rekao je on, ocijenivši da je to jedini politički preduvjet.

Jeremić je ukazao da "postoji samo jedan politički preduvjet, i to je saradnja s Haškim tribunalom, koja počinje ponovo da funkcionira na način na koji su svi doživjeli - da je sada vrijeme za otpočinjanje novih pregovora" .

Najavivši da će se uskoro sastati sa Sergejem Lavrovom, Jeremić je rekao i da će krajem sedmice premijer Vojislav Koštunica u Sank Petersburgu razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Nije samo Kosovo tema naših razgovora, mada je Kosovo najvažnija tema u ovom trenutku svakako, već i nastavak bilateralne saradnje, pogotovo u sferi ekonomije", rekao je on, dodajući da misli "da je podrška koju imamo od strane Rusije više nego jasna".

Del Ponte će doputovati u ponedjeljak u Beograd, gdje je posljednji put boravila 2. i 3. oktobra prošle godine, ali će je sada sačekati značajno promijenjene okolnosti u odnosu na prethodni boravak.