Svijet
0

Jeremić: Beograd neće destabilizirati Kosovo

FENA
Srbija neće prijetiti vojnom akcijom na Kosovu iako bi proglašavanje nezavisnosti pokrajine moglo otvoriti Pandorinu kutiju sigurnosnih problema na Balkanu, kazao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u intervjuu za Financial Times od četvrtka.

Ministar Jeremić dodao je i da Beograd neće doprinijeti destabilizaciji pokrajine bilo fizičkim, bilo vojnim ili sigurnosnim sredstvima.

U intervjuu za Financial Times, koji je dao poslije razgovora s komesarom Evropske unije za pitanja proširenja Ollijem Rehnom održanih u Bruxellesu, Vuk Jeremić naglašava da svako rješenje za pitanje Kosova mora biti prihvatljivo objema stranama.

Tako je i mijenjanje granica prihvatljivo ako se o tome dogovore dvije strane - u suprotnom bila bi riječ o nasilnom mijenjanju granica.

Srbija se, kaže između ostalog srpski ministar vanjskih poslova, protivi podjeli svoje teritorije, a Kosovo je, podsjeća on, u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti pravno gledano i dalje srpska pokrajina.

U drugom članku posvećenom istoj temi Financial Times konstatira da se za Kosovo približava prijelomni trenutak.

No, dok albanska većina u srpskoj pokrajini želi nezavinost, Moskva podržava stavove Beograda, a istovremeno se jedinstvo Evropske unije po tom pitanju razvodnjava.

Krajnje je nevjerovatno da će Kremlj, koji uoči predsjedničkih izbora sve više naglašava svoj patriotski imidž, popustiti u svom stavu prije nego što birači izađu na glasanje, u martu, a vjerovatno ni tada.

I dok je Washington na mukama oko toga šta dalje da radi u Iraku, kao i u politici prema Iranu, Moskva procjenjuje da su joj u ovom trenutku zvijezde naklonjene.

Shvatanje da bi bilo koji pogrešan potez na Kosovu mogao da izazove zemljotres u nekom drugom obližnjem području onemogućava postizanje napretka, makar i za milimetar.

A činjenica da su Sjedinjene Države i Rusija, pa čak i članice Evropske unije, podijeljene, dodatno otežava čitavu situaciju, zaključuje Financial Times.