Svijet
0

Jemenski pobunjenici negiraju da su prekršili primirje

FENA
Jemenski pobunjenici negirali su u nedjelju vladine optužbe da su prekršili primirje i kazali da vlada koristi humanitarna pitanja kao izgovor za napade na sjeveru zemlje.

Jemenska vlada je u subotu kazala da su pobunjenici sa sjevera ponovo izazvali sukobe u pokrajini Saada i time prekršili primirje koje je trebalo omogućiti prolazak humanitarne pomoći, javio je Reuters.

Novi talas sukoba izbio je u augustu između pobunjenih šiitskih muslimana, pripadnika sekte Zaydi, i vladinih snaga koje pokušavaju uspostaviti centralnu vlast. Konflikt je počeo 2004. godine.

"Kontinuirani napadi na sela, neposredno nakon vladine deklaracije, pokazuje da vlada ne želi zaustaviti rat, nego obmanjuje i iskorištava problem raseljenih osoba kako bi dostavila vojne potrepštine na opkoljena područja u pokrajinama Saada i Amran", kaže se u saopćenju ureda vođe opozicione grupe Abdul-Malika Al-Houthija.

Obje strane ranije su odbacile prijedlog za prekid vatre.

UN je saopćio da je više od 100.000 ljudi, uključujući veliki broj djece, ostao bez svojih domova tokom sukoba. Ove sedmice u Ženevi je zatraženo 23,5 milona dolara za pomoć Jemenu.