Svijet
0

Jemen: U sukobima vojske i Al-Qaide 44 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U žestokim sukobima jemenske vojske i pripadnika terorističke organizacije Al-Qaida na jugu zemlje, u provinciji Abijan, poginulo je najmanje 30 vojnika i 14 ekstremista, saopćili su vojni zvaničnici tražeći da ne budu imenovani.

Prema njihovim riječima, do sukoba je došlo zapadno od prestonice te provincije Zindžibara koji kontrolišu islamisti i koji je okružen jemenskom vojskom.

U saopćenju jemenskog ministarstva odbrane navodi se da je sukob počeo kada su ekstremisti aktivirali dva automobila-bombe kod vojne baze u oblasti Kud, blizu Zindžibara, prenosi Tanjug.

Prema tom saopćenju, ekstremisti su prvo zauzeli bazu a zatim ju je vojska ponovo preuzela. U istom saopćenju se navodi da ima žrtava sa obje strane ali se ne navode brojke, prenosi AP.

Novi predsjednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi izjavio je u međuvremenu na televiziji da je jedan od njegovih glavnih prioriteta borba protiv Al-Qaide u Jemenu i povratak bezbjednosti.

Predsjednik Hadi je prošlog mjeseca naslijedio dugogodišnjeg jemenskog lidera Ali Abdulaha Saleha koji je tokom više od 30 godina vlasti tolerisao radikalne islamističke grupe pa je nakon Hadijeve inauguracije porastao broj napada za koje se okrivljuje Al-Qaida.