SAD
0

Jemen postaje novo žarište američkog rata s terorizmom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nakon drugog napada na navodna uporišta Al-Qaide u Jemenu u sedam dana, izgleda da ta zemlja na jugu Arapskog poluotoka postaje novo žarište rata koji SAD vodi protiv terorizma, izvještava u petak američka TV mreža ABC News.

Radikalni imam povezan s osumnjičenim za nedavni pokolj 13 američkih vojnika u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, mogao bi biti među ubijenima u napadu izvedenom u četvrtak.

Ambasador Jemena u Washingtonu u četvrtak je objavilo saopćenje u kojem je potvrdilo napad.

"Jemenski borbeni avioni danas su izveli zračni napad u 16.30 sati, na udaljenu lokaciju u pokrajini Šabva", rekao je jemenski dužnosnik. "Cilj napada bio je sastanak visokih operativaca Al-Qaide, 650 kilometara jugoistočne od Sane, glavnog grada Jemena."

Prvi izvještaji sugeriraju da je udarom pogođen niz jemenskih i stranih operativaca Al-Qaide, stoji u saopćenju.

Među metama napada bili su regionalni čelnik Al-Qaide i njegov zamjenik, a također se pretpostavlja da je na okupljanju militanata bio i Anvar Al-Avlaki, radikalni imam koji je razmijenjivao e-mail poruke s Nidalom Malikom Hasanom, bojnikom američke vojske optuženom za pokolj u Fort Hoodu.

Imam je u nedavnim intervjuima potvrdio da je s Hasanom raspravljao o tome je li primjereno ubijati američke vojnike.

Američki dužnosnici kazali su za ABC News u četvrtak kako se nadaju da su ubijeni oni koji su bili meta napada, ali još čekaju službenu potvrdu.

Do udara je došlo samo sedam dana nakon prošlosedmičnog napada na Al-Qaidu u Jemenu koje je naredio predsjednik SAD-a Barack Obama, prema izvorima ABC Newsa.

Dužnosnici Bijele kuće kazali su za ABC News da su zapovjedi za američke vojne napade na navodne ciljeve Al-Qaide došli izravno iz Ovalnog ureda.

Američka vojska koristila je krstareće projektile u napadima na dvije zasebne lokacije u Jemenu, navodi ABC News.

Protuteroristički udari u Jemenu koji za metu imaju Anvara al Avlakija, ekstremističkog klerika povezanog s bojnikom Nidalom Malikom Hasanom, mogu otvoriti pitanje o tome je li Hasanov ubilački pohod u Fort Hoodu 5. novembra bio samostalan ili dio urote, pita se u četvrtak bostonski dnevnik The Christian Science Monitor.

Udar u četvrtak, u kojem su ubijena dva čelnika Al-Qaide i možda Al Avlaki, izveden je uz pomoć SAD-a, navodi CS Monitor.

SAD je ove godine osigurao 70 miliona dolara vojne pomoći Jemenu kako bi pomogao da se otvori novo ratište protiv terorizma, dok je 2008. uopće nije bilo te pomoći.