Svijet
0

Jemen: Huti prijete napadima na Saudijsku Arabiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šiitski Huti pobunjenici zaprijetili su da će napasti Saudijsku Arabiju ako se ne obustavi bombardiranje Jemena i zatražili obnavljanje političkog dijaloga, uz posredovanje UN-a.

"Huti će izvršiti vojni napad na Saudijsku Arabiju ukoliko se ne okončaju zračni udari na Jemen", rekao je za TV stanicu "Al Majadin" jedan od članova te grupe Mohamed Bahiti.

On je naveo da su Huti spremni da nastave razgovore od tačke do koje su stali prije napada Saudijske Arabije, prenijela je Russia Today, dodajući da su razgovori posljednji put održani u januaru.

Bahiti je istakao da pobunjenim Hutima nisu potrebne rakete da bi održali svoje obećanje, misleći na jemenska vojna skladišta uništena tokom zračnih udara.

On je negirao i tvrdnje da je koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, uspjela da uništi vojne kapacitete hutskih pobunjenika.

Bahiti je upozorio da svrgnuti jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur el Hadi nikad ne može da se vrati na vlast, navodeći da ga pobunjenici smatraju izdajnikom.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopćila je u utorak da okončava vojnu operaciju "Odlučna oluja" i započinje novu pod nazivom "Obnova nade", čiji će zadatak biti borba protiv terorizma, uspostavljanje sigurnosti i pronalaženje političkog rješenja za krizu.

Za manje od 24 sata, koalicija je nastavila da bombardira Jemen, a napadi su nastavljeni jučer kada su šiitski pobunjenici pokrenuli ofanzivu na jugu, a koalicija okupljena oko Saudijske Arabije nastavila zračne napade na nekoliko gradova, prenosi AP.

Od kada je vojna koalicija pokrenula 26. marta zračne udare na Jemen, život je izgubilo skoro 1.100 osoba, a iselilo se 150.000, rekao je koordinator Ujedinjenih nacija u Jemenu Paolo Lembo, prenosi Tanjug.