U sukobu policije i demonstranata
2

Jemen: Četiri osobe poginule i 34 povrijeđene tokom protesta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U sukobima policije i demonstranata koji su u petak protestovali u prijestolnici Jemena, Sana'ai, u blizini američke ambasade, zbog antiislamskog filma snimljenog u Sjedinjenim Američkim Državama, poginule su četiri osobe, rekao je lokalni funkcioner iz službe sigurnosti, javio je AFP.

"Četiri osobe su poginula i 34 povrijeđene u sukobima koji su trajali od jutra do večeri u blizni ambasade SAD-a u Sana'ai", kazao je u četvrtak navečer taj neimenovani izvor.

Ranije u četvrtak jedan sigurnosni izvor je rekao da je jemenska policija usmrtila jednog demonstanta u okršaju ispred američke ambasade, ubrzo nakon što je uspjela da istjera masu koja je uspjela da uđe u kompleks američke ambasade.

Predsjednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi izvinio se američkom predsjedniku Baracku Obami zbog napada na ambasadu SAD-a u Sana'ai u koju su upale stotine demonstranata protestujući zbog filma "Nevinost muslimana" za koji smatraju da vrijeđa islam.

Predsjednik Jemena je naložio istragu o napadu, navodi AP.

Reuters je prenio da su demonstranti prvo polupali prozore na punktovima osiguranja izvan zgrade ambasade prije nego što su provalili kroz glavnu kapiju i dobro utvrđenu zgradu na istoku glavnog grada Jemena.

AP je naveo da su demonstranti ušli u kompleks ambasade, ali da nisu ušli u zgradu.

Američka agencija je, takođe, izvjestila da su demonstranti kada su ušli u dvorište ambasade zbacili američku zastavu i spalili je.

Prema AFP-u, demonstranti su zapalili i nekoliko diplomatskih vozila, a osiguranje ambasade upotrebilo je vodene topove.