Američki Fritzl
0

Jednu kćerku silovao, a drugu držao zarobljenu u sobi godinu dana

Sarajevo-x.com
Jeffrey York
Jeffrey York
Amerikanac Jeffrey York iz Madison Townshipa u Ohiu sumnjiči se da je više od godinu seksualno zlostavljao jednu kćerku, dok je drugu sve vrijeme držao zatvorenu u jednoj maloj sobi, izvijestili su strani mediji. York je također zabranio supruzi i sedmero djece dodir s vanjskim svijetom i bilo kakav kontakt s porodicom i prijateljima.

Istraga o zlostavljanju je započela u decembru 2009. godine, kada je Yorkova supruga Danita nazvala 911 tražeći pomoć od policajaca i tvrdeći kako je njen suprug silovao kćerku. Kada je policija došla u kuću Danita im je kazala kako su ona i njeno sedmero djece zatvoreni u kući i kako žele izaći i biti sigurni.

Danita je također kazala policajcima kako je suprug godinama psihički i fizički zlostavljao nju, njena dva dječaka i pet djevojčica, starosti od tri mjeseca do 19 godina.

Jeffrey York je odmah uhapšen, a šokirani policajci su naveli kako je otac jednu curicu čak godinu dana držao zaključanu u prostoriji koja jedva da je veća od ormara. Djevojčici je izlazak bio dozvoljen tek povremeno i to do toaleta, a otac joj nije davao ni da jede redovno.

"Djevojčica je godinu dana bila zaključana u sobi i povremeno joj je bilo dozvoljeno da koristi zahod, no hrana joj je donošena. Također otac joj je zabranjivao odlazak u druge prostorije, a imala je ograničen pristup odjeći", kazao je detektiv Dan Boerner.

Istražitelji su također naveli kako je jedna djevojčica u dobi od 13 godina u zaista teškom stanju jer je konstantno bila silovana.

Porodica je trenutno smještena u sigurnu kuću, a istragom će se utvrditi ostali detalji ovog monstruoznog zlostavljanja porodice.

Za sada je poznato da su majka i djeca bili popuno odsječeni od vanjskog svijeta. Bili su izloženi stalnom fizičkom i mentralnom zlostavljanju, a po svemu sudeći najteže traume dobile su djevojčice koje su silovane i držane u malim prostorijama više od godinu dana.

Jeffrey York se tereti za 19 kaznenih dijela, među kojima i za silovanje, brutalno seksualno ponašanje i zlostavljanje djece, no on je negirao sve optužbe.

Ovaj slučaj podsjetio je na stravičan zločin Austrijanca Josefa Fritzla koji je svoju kćerku godinama držao zatvorenu u podrumu kuće i maltretirao je i silovao, te su američki mediji Yorka prozvali "američkim Fritzlom".