Svijet
344

Roditelji sahranjuju svoju djecu, Gazom odjekuje neutješni plač

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ismail Abu Musallam, plačući i tresući se, stoji naslonjen na zid bolnice, čekajući da tijela troje njegove djece pripreme za sahranu.

Oni su ubijeni dok su spavali kada je izraelska raketa pogodila njihov dom, ubivši 11-godišnjeg Ahmeda, 14-godišnju djevojčicu po imenu Walaa te 16-godišnjeg Mohammeda.

Baš kao i ostali stanovnici grada Beit Lahiya, Abu Musalim je odlučio ostati u svom domu, vjerujući kako je to najbolji način da zaštiti sebe, svoju suprugu i sedmero djece od bombardovanja.

Djeca su, premorena i iscrpljena odlučila krenuti na spavanje. Tokom noći raketa je pogodila njihovu kuću, a djeca su ostala zarobljena ispod srušenih zidova. Nakon što je Abu Musallam pozvao pomoć, tijela njegove djece su izvučena iz srušene kuće te odvežena do lokalne bolnice, gdje se više ništa nije moglo učiniti.

Sa suzama u očima, Abu Musalim govori o svojoj djeci, a tuga ubrzo prerasta u bijes, jer više ništa ne može učiniti.

Ovo je samo jedna od brojnih tragedija koje su pogodile Gazu. Podaci UN-a govore o tome kako jednu petinu više od 300 ubijenih Palestinaca u posljednjih 12 dana intenzivnog bombardovanja čine djeca, a polovinu gusto naseljenog područja Gaze čine djeca mlađa od 18 godina, piše Huffington Post.

Izraelska vojska kaže kako čini sve što je u njihovoj moći kako bi poštedila civile, primoravajući stanovništvo da što prije napusti područja koja bivaju bombardirana te optužujući islamske militante kako koriste civile kao žive štitove.

Ipak, iako su primorani na evakuaciju, većina stanovnika Gaze nema izbora, kao ni sigurno mjesto na koje bi se mogli skloniti.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Ukoliko napadate civile u gusto naseljenim područjima, naravno da će to za posljedicu imati stradanje djece", kaže Bill Van Esveld, istraživač za Human Rights Watch.

Čak sedamdeset jedna osoba koja je ubijena od 8. jula ove godine bila su djeca ispod 18 godina, piše Associated Press, pozivajući se na informacije koje je obezbijedila palestinska zdravstvena organizacija Ashraf al-Kidra. Čak 48 žrtava su djeca ispod 13 godina, a većina njih je stradala upravo u svojim domovima.

U petak ujutro, petomjesečni dječak je stradao od gelera granate koja je pogodila njegov dom blizu grada Rafah, a dan ranije, dva brata i njihov rođak su ubijeni na isti način dok su hranili golubove na krovu svoje kuće.

Fotografije malih, beživotnih tijela kako leže u prašini, potresaju svijet, a kritike stižu sa svih strana, uključujući i one od šefa UN-a Ban Ki-Moona koji je kazao kako Izrael "mora učiniti daleko više kako bi spriječio ubistva nedužnih civila."