Jordan
0

Jedna osoba poginula i više od 100 povrijeđeno u Ammanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna osoba je poginula, a više od 100 povrijeđeno u petak u glavnom gradu Jordana kada su jordanske snage sigurnosti upotrebile vodene topove i palice kako bi spriječile sukobe između pristalica vlade i demonstranata.

Amer Gairi Saad izjavio je Reutersu da je njegov otac Gairi (57) preminuo u bolnici nakon što ga je policija pretukla kada je pokušavala da rastera ljude koji su se okupili u blizini zgrade ministarstva unutarnjih poslova u Ammanu.

"Moj otac je izašao iz kuće da bi video da li je moj brat dobro, a onda ga je policija pretukla, odveden je u bolnicu i tamo je i preminuo", rekao je on.

Snimatelja britanske novinske agencije pretukle su pristalice vlade i jordanske snage sigurnosti.

Medicinski izvori su izjavili AFP-u da je više od 100 osoba povrijeđeno, uključujući i policajce, a da se dvije osobe nalaze u kritičnom stanju. Izvještač AFP je javio da je policija pokušala da rastjera i studente koji su protestovali zahtjevajući reforme u zemlji i tom prilikom upotrebila vodene topove.

Nekoliko studenata je uhapšeno.

Nasilje se dogodilo kada se oko dvije hiljade osoba pridružilo protestima u centru prijestonice gdje se traži raspuštanje parlamenta i odlazak premijera.

Njih je kamenicama napalo oko 200 pristalica vlasti.

U sličnom sukobu u četvrtak navečer je na centralnom trgu povrijeđeno 35 osoba, ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova u Ammanu.

Ovo su najžešći incidenti do kojih je došlo tokom tri mjeseca protesta u Jordanu inspirisanih prodemokratskim protestima širom arapskog svijeta.