Danska
0

Jedna božićna jelka košta 40 eura

FENA
Manjak božićnih jelki u Danskoj, koja je najveći izvoznik ovog drveća u Evropi, doveo je do rasta njihovih cijena, a taj trend će se produžiti do 2012., procjenjuju poznavatelji.

"Naši proizvođači ove godine dobivaju 10-20 posto više za svoje 'nordman' jelke", rekao je predsjednik Danskog udruženja uzgajivača božićnih jelki Kaj Ostergard, prenosi Reuters.

"Nordman" je jedna od najpopularnijih vrsta zimzelenog božićnog drveća zbog dugovječnosti svojih srebrnastih iglica. Ove godine se ta vrsta jelke (visine oko dva metra) u Kopenhagenu prodaje po 300 danskih kruna (56 dolara) po komadu, što je oko 20 posto skuplje nego lani.

U ovoj godini Danci će proizvesti oko 10 miliona božićnih jelki, od kojih je 8,5 miliona namijenjeno izvozu. Polovina izvezenih jelki ide na njemačko tržište. Poslije Nijemaca najveći kupci su Britanci i Francuzi.

"Ukupna proizvodnja 'nordman' jelki u Evropi iznosi oko 30 miliona stabala godišnje, dok je tražnja 33 do 35 miliona. Prema mojoj računici, tražnja će se povećavati, a ponuda smanjivati do 2012. godine", rekao je Ostergard.

Uzrok nedostatka ove jele jeste u tome što su se neki danski uzgajivači zbog pada cijena izazvanog hiperprodukcijom između 1998. i 2004. preorijentirali na druge kulture.

Proizvođači sada ponovo više sade "nordman" jele, ali njima treba deset godina da porastu, pa će cijene da se povećavaju još iduće tri-četiri godine.