Guardian
0

Jedinstvo EU pod znakom pitanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropskoj uniji je sve teže postići konsenzus, a posljednji primjer za to je ponovno razdvajanje bogatog Zapada i siromašnijeg Istoka - kada je njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila poziv mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja za spas istočnoevropskih ekonomija, piše u utorak The Guardian u redakcijskom komentaru.

Pored toga, dodaje Guardian, zemlje eurozone odbacile su prijedlog da državama koje nisu članice olakšaju kriterije za ulazak. Nije pretjerano zaključiti da Evropskoj uniji, nastavi li tim putem, prijeti opasnost od pucanja, zaključuje ovaj list.

Guardian navodi da je ekonomska kriza uništila model privrednog rasta u koji su zemlje istočne Evrope, kao svježe preobraćene, gotovo slijepo vjerovale.

Bruxelles ih je pozvao da otvore svoja tržišta za trgovinu, kao i da prodaju domaće banke zapadnjacima, pa nije ni čudo što sada istočnoevropske zemlje smatraju da je došlo vrijeme naplate.

Zato je sada važno održati jedinstvo unutar EU-a, zaključuje list, dodajući da je to naročito važno za one na istoku Evrope.

Ako evropski lideri to ne shvate, birači koji se ionako osjećaju obespravljenima pokazat će im to na evropskim izborima u junu, piše Guardian.