Svijet
102

Jedinstven kalendar još nije zaživio: U S. Arabiji Bajram sutra, a u Iranu tek u četvrtak

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako je uoči ramazana u Istanbulu završen kongres o unificiranju islamskog kalendara, gdje je načelno dogovoreno jedinstvo u obilježavanju praznika, to definitivno još uvijek nije zaživjelo. Tako će se prvi dan Bajrama u Saudijskoj Arabiji proslaviti u srijedu, a u Iranu tek u četvrtak.

Zbog neslaganja o tome kada počinje novi mjesec po islamskom kalendaru, odnosno kada je mijena, dolazi do mimoilaženja kada je u pitanju kraj ramazana i prvi dan Bajrama.

Mjesec posta u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama zaljeva počeo je 6. juna, na isti dan kao i u Turskoj, BiH i drugim zemljama. Ipak, prvi dan Bajrama bit će dočekan različito. Tako je u našoj zemlji, Turskoj i brojnim drugim državama Bajram nastupio danas, u Saudijskoj Arabiji je sutra, a u Iranu u četvrtak, kako je istaknuto i u kalendaru o državnim praznicima u toj zemlji.

Turska, BiH i neke druge države koriste matematičke proračune kako bi se tačno utvrdilo kada nastupa novi mjesec. S druge strane, u Saudijskoj Arabiji, Indoneziji, Jemenu, Filipinima i drugim zemljama insistiraju na fizičkom viđenju mlađaka.

Kako mlađak jučer nije viđen, vjerski autoriteti su odlučili da se post, odnosno ramazan, produži za još jedan dan.

Ipak, mnogi su saglasni da u cijeloj priči postoji i doza politizacije, naročito u odnosima između Saudijske Arabije i Irana, koji gotovo uvijek početak posta, ali i Bajram obilježava drugačije od Saudijske Arabije.

Kada je u pitanju BiH, prema mišljenju stručnjaka iz Opservatorije-zvjezdarnice iz Zagreba, novi mjesec u islamskom kalendaru nastupio je u ponedjeljak, što znači da je prvi dan Bajrama danas.