Atentator pred sudom
0

Jedina je dvojba smrtna kazna ili doživotna robija

Sarajevo-x.com
Jared Laughner: Svjestan zločina
Jared Laughner: Svjestan zločina
Jared Laugnher, obrijane glave i ledenog pogleda, pojavivši se u sudnici u Phoenixu, zaledio je američku naciju. Ovaj se 22-godišnjak zbog pokušaja ubistva kongresmenke Gabrielle Giffords suočava sa smrtnom kaznom.

Giffords, dugogodišnja demokratska kongresmenka nalazi se u 150 kilometara udaljenom Tucsonu, na invenzinom odjelu. Teško ranjena u glavu, kongresmenka pomjera ruku i diže palac u zrak, što doktorima daje razloga za nadu.

Skica sa suđenja Jaredu Lee Loughneru
Skica sa suđenja Jaredu Lee Loughneru
Lougner se u sudnici, pak, činio nezainteresiranim što je u lisicama i zatvoreničkoj odjeći. Sudija ga je pitao da li razumije da može dobiti doživotnu robiju ili smrtnu kaznu - zbog ubistva federalnog sudije Johna Rolla, jednog od šest žrtava subotnjeg masakra u Tucsonu.

"Da", promrsio je. Njegov novi advokat Judy Clark, stajala je iza njega. Sudija je zabranio kauciju. Svi federalni suci izuzeli su se iz procesa kako ne bi sudili ubici njihovog kolege.

Fotoreporteri i novinari su okupirali prostor oko federalne sudnice u Phoenixu, gdje se izmješten proces. Cijeli federalni sud se izuzeo nadležnosti kako ne bi sudio ubici svojeg kolege.