Ofanziva na pojasu Gaze
0

Jedina izvjesnost porast broja civilnih žrtava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naslovne stranice londonskih dnevnika prekrivene su fotografijama i izvještajima o početku izraelske kopnene ofanzive u pojasu Gaze i o, po općoj ocjeni, predstojećem, neminovnom porastu broja civilnih žrtava među Palestincima.

Guardian, u uvodniku, piše da je to i jedina izvjesnost u sukobu u kojem, kako tvrdi, Izrael ne može pobijediti.

Ako, pored direktne namjere da spriječi raketne napade na svoju teritoriju, uspije i da uništi Hamas, Izrael će se naći u nezavidnoj situaciji da će morati da preuzme direktnu upravu na pojasom Gaze, od čega je jednom već odustao prije tri godine.

Ako, u suprotnom, ne uništi Hamas, taj, kako naglašava list, politički pokret će steći još veću popularnost među Palestincima i stat će na čelo njihovog nacionalnog pokreta.

Kao Guardian, Times jedino rješenje vidi u što je moguće bržem prekidu vatre u sukobu za koji se, po ocjeni lista, "svijet pokazao sramotno loše pripremljenim". Times piše da je u "političkom vakuumu", nastalom zbog odsustva bilo kakve američke diplomatske inicijative uslijed predstojeće smjene u Bijeloj kući, Evropska unija "pala na ispitu" i umjesto da je preuzela vodeću posredničku ulogu upustila se u "neprimjerene unutrašnje svađe".

Konfuziju, koja prijeti da učini odvojene mirovne misije Evropske unije i francuskog predsjednika Sarkozyja u regionu smiješnim, započeli su, smatra list, predsjedavajući Unije Česi kada su izraelsku ofanzivu opisali kao "odbrambenu", na šta su Šveđani reagirali oštrom kritikom Izraela zbog, po njihovim riječima "svjesne odluke da dramatično zaoštri sukob".

Rješenje ove krize zahtijevat će, zaključuje Times, bolje lidere, ne samo njenih glavnih protagonista nego i potencijalnih posrednika.

Financial Times piše o "rizičnom gambitu u pojasu Gaze". List tvrdi da je najvjerovatniji cilj izraelskog vojno-političkog establišmenta obnova imidža neranjivosti svoje armije koji je izgubljen u ratu protiv Hezbolaha u Libanu prije dvije i po godine.

Taj sukob je, smatra list, bio vrlo jasna ilustracija ograničenja izraelske apsolutne vojne premoći i Hamas, kao vrsta organizacije koja pobjeđuje čak i ako samo opstane, sada pokušava da ponovi okolnosti tog rata.

Trajno rješenje je, zaključuje list, moguće jedino formiranjem palestinske države na cjelokupnoj okupiranoj teritoriji, za šta su neophodni hitno isposlovano primirje, pod međunarodnim nadzorom, i što skoriji palestinski izbori.