Svijet
89

Jedan zatvorenik u Guantanamu godišnje SAD košta 900.000 dolara

Klix.ba
Održavanje zloglasnog zatvora Guantanamo godišnje košta Sjedinjene Američke Države 150 miliona dolara. To ga ujedno čini i jednim od najskupljih zatvora na svijetu.

Ova informacija je procurila u javnost nakon štrajka glađu zatvorenika u tom zatvoru.

Zatvor se nalazi u bazi američke mornarice na Kubi, a jedan zatvorenik na godišnjem nivou košta 900.000 dolara, što je daleko više u odnosu na druge u kojima Amerika izdvaja od 60.000 do 70.000 dolara po glavi zatvorenika. Sa 166 zatvorenika Guantanamo sada proždire 150 miliona dolara svake godine.

"Ta činjenica bi mogla u konačnici biti pravi razlog da se zatvori Guantanamo. Mislim da su troškovi astronomski u odnosu na troškove za pritvaranje nekoga u SAD-u", kazao je za Reuters Ken Gude, ekspert za pitanje nacionalne sigurnosti pri liberalnom Centru za američki progres.

S obzirom na slabe međunarodne veze između Kube i SAD-a, hrana, građevinski materijal i sve drugo u zatvor se mora dovlačiti izvana, a ne s Kube.

Iznos od 900.000 dolara po zatvoreniku je zapravo jednak iznosu koji se izdvaja za gotovo sedam saveznih država gdje se dostavlja hrana na kućnu adresu starim osobama.

Od 166 zatvorenika, njih čak 130 trenutno štrajkuje glađu, ustvrdili su njihovi advokati. Štrajk je počeo 6. februara i povremeno je prerastao u opći protest zbog pritvora za koji ne znaju kako ni kada će završiti.

Narušeno zdravstveno stanje zatvorenika je dovelo do toga da ih u zatvoru počnu prisilno hraniti gurajući im cijevi kroz nos, što je praksa koju je UN-ov ured za ljudska prava osudio kao oblik mučenja.