SAD
0

Jedan ruski špijun oslobođen uz kauciju

FENA
Vicky Pelaez (Foto: AP)
Vicky Pelaez (Foto: AP)
Jedna žena optužena da je ruski špijun u četvrtak je u New Yorku oslobođena uz kauciju i stavljena u kućni pritvor, dok četvero optuženih ostaje u pritvoru a pet ih još čeka saslušanje o oslobađanju uz kauciju.

Savezni sudija u New Yorku donio je odluku da Vicky Pelaez, kolumnistica njujorškog dnevnika na španskom jeziku El Diario rodom iz Perua, može do suđenja biti u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

Sudija Ronald Ellis odbio je zahtjev za oslobađanje uz kaucija za Richarda i Cynthiu Murphy iz Montclaira u New Jerseyu, rekavši kako postoje jaki dokazi "da su Murphysi agenti strane vlade, koji su koristili lažne dokumente za identifikaciju".

Ukupno 11 optuženih, od kojih je jedan pobjegao na Kipru nakon hapšenja i oslobađanja uz kauciju, tereti se da su živeći u SAD-u uz lažne dokumente pokušavali prikupiti neklasificirane informacije, kako je saopćilo američko ministarstvo pravosuđa.

Grupa pod nazivom "Ilegalci", koja je godinama živjela u američkim predgrađima kao obični građani, većinom radeći u finansijama, trgovini nekretninama i medijima, koristila je šifriranu komunikaciju, te prikriveno slanje izvještaja, tzv. "steganografijom" - unosom poruka u digitalni kod online fotografija, u stožer ruske obavještajne službe VPR u Moskvi.

FBI i druge američke službe, grupu su pratili najmanje sedam godina, navode američki mediji.

Tužitelji su rekli da imaju "izuzetno snažne" dokaze u predmetu, uključujući i nove dokaze kao što je 80.000 dolara u gotovini, pronađenih u bankovnom sefu Juana Lazara i Vicky Pelaez, koji su kao bračni par živjeli u Yonkersu, u državi New York.

Tužitelji su u četvrtak objavili kako je Lazaro priznao da je radio za rusku obavještajnu službu, te da mu je to lažno ime, iako pravo nije htio otkriti.

Troje optuženih špijuna bit će u petak saslušano na saveznom sudu u Alexandriji, kraj Washingtona.