Pratite spašavanje uživo
0

Jedan po jedan čileanski rudar izlaze na površinu

Sarajevo-x.com
Desetorica od ukupno trideset i tri rudara koji su bili zarobljeni u čileanskom rudniku više od dva mjeseca napokon su spašeni. Akcija spašavanja počela je u pet sati po našem vremenu.

lorencio Avalos je prvi rudar koji je u kapsulu stigao na površinu zemlje. Avalosa je na površini dočekala njegova porodica i čileanski predsjednik Sebastian Pinera.

Podsjećajući na devastirajući zemljotres koji se dogodio u Čileu u februaru ove godine, Pinera je rekao da ta zemlja može uraditi sve kada je ujedinjena.

Operacija spašavanja je počela u utorak u 23.15 sati po lokalnom vremenu. U komoru u kojoj rudari očekivali kapsulu prvi se spustio tehničar Manuel Gonzales. Njegov zadatak je bio da provjeri zdravstveno stanje rudara. Potom se vratio na površinu, a stvar u svoje ruke su preuzeli doktori.

Prenos uživo je omogućio gledateljima da vide kako se Avalos priprema da prvi uđe u kapsulu i stigne na površinu. Rudar Mario Sepulveda je drugi rudar koji je na površinu stigao sat vremena kasnije. Doktori su utvrdili da je u dobrom fizičkom i mentalnom stanju.

Treći je iz rudnika spašen rudar Juan Illanes, a slijedio ga je 24-godišnji Bolivijac Carlos Mamani, pa 18-godišnji Jimmy Sanchez, jedan od najmlađih rudara. Šesti je svjetlo ugledao Osman Araya (30), a iza njega i Jose Ojeda (46). Spasilačke ekipe očekuju da će svakog sata biti spašen po jedan rudar.

Čitavu operaciju spašavanja je moguće pratiti uživo.