Makedonija
1

Jedan od ubica u zločinu kod Smiljkovskog jezera u bjekstvu

SRNA
Gordana Jankulovska
Gordana Jankulovska
Makedonske vlasti podnijele su krivične prijave protiv pet osoba osumnjičenih za terorizam zbog petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja.

"Krivične prijave za terorizam su podnijete protiv pet lica. Od tih pet osoba, trojica su uhapšeni, a dvojica su u bjekstvu. Jedan od te dvojice se sumnjiči da je direktno učestvovao u ubistvu kod Smiljkovskog jezera", rekla je ministarka policije Makedonije Gordana Jankulovska.

Ona je navela da su tri osobe starosti 27, 32 i 33 godine osumnjičene da su hicima iz dvije automatske puške i pištolja ubili četiri mladića i starijeg čovjeka 12. aprila. Preostala dvojica su im bili pomagači.

Makedonski mediji navode da je ona istakla da su tri osobe osumnjičene da su koristeći vatreno oružje lišile života pet osoba, a zatim vozilom marke "opel omega" napustile mjesto zločina i uputile se ka mjestu Vražiji vir. Preostala dvojica osumnjičenih su im pomogle prilikom ilegalnog prelaska granice i ulaska na teritoriju Kosova. 

Na konferenciji za novinare u Skoplju, ministarka policije je odbila da direktno odgovori na pitanja u vezi sa etničkom pripadnošću osumnjičenih, a nije željela ni da komentariše to što je prilikom pretresa policija našla ambleme OVK-a, prenosi B92. 

Makedonski MUP je u velikoj akciji "Monstrum" u utorak uhapsio 20 pripadnika radikalne islamističke grupe iz Skoplja osumnjičenih da su povezani sa petostrukim ubistvom. Većina uhapšenih ima makedonsko državljanstvo. 

Uhapšeni radikalni islamisti su izvedeni jutros pred istražnog sudiju u Skoplju, a makedonska policija ih je cijele noći saslušavala u nekoliko policijskih stanica u Skoplju. Očekuje se da će privedenima danas biti određen pritvor. 
U akciji "Monstrum" učestvovalo je oko 800 policajaca.