Afganistan
0

Jedan od najvećih izazova za Richarda Holbrooka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Richard Holbrooke, specijalni američki predstavnik za Pakistan i Afganistan, ove sedmice posjećuje obje zemlje, u regiji u kojoj sve veću prijetnju predstavlja jačanje Talibana. Američki i zvaničnici NATO saveza uveliko razmatraju strategiju koja do sada u Afganistanu nije uspjela donijeti sigurnost i izgraditi jaku centralnu vladu.

Još jedno zimsko jutro u Kabulu i za milione Afganistanaca, to je još jedan dan da prežive u zemlji punoj korupcije i nesigurnosti. Stopa nezaposlenosti je sada oko 40 posto. Svake godine, radnici kao što je Farhad čekaju na ćoškovima ulica u potrazi za nekim poslom, kako bi nešto zaradili. On kaže da je njegova situacija sada očajna i da bi radio bilo što kako bi podržao svoju obitelj.

Da mi neko sada da hiljadu dolara da ubijem nekoga, ja bih to učinio, jer moja obitelj živi u tolikom siromaštvu. Vlada i međunarodne snage nisu za nas ništa uradili, kaže on.

Afganistanska vlada za takvu situaciju okrivljuje Talibane. Labavo organizirane militantne frakcije sada imaju utjecaj nad najvećim ruralnim dijelom zemlje. U većim gradovima dolazi do redovnih napada na takozvane meke mete.

Ove sedmice su napadači samoubice upali u tri vladine zgrade u dobro čuvanom glavnom gradu i ubili više od 20 osoba. Ali i afganistanska vlada se našla pod kritikama zbog sve lošije situacije. Staro političko rivalstvo onemogućava donošenje zakona, a raširena korupcija je narušila autoritet vlade izvan Kabulam piše Glas Amerike.

Sa ključnim predsjedničkim izborima zakazanim za august, predsjednik Hamid Karzai staje u odbranu svog mandata i okrivljuje međunarodne snage. On kaže da ubijanje civila od strane međunarodnih snaga potkopava podršku za njegovu vladu i uzrokuje osvetu javnosti protiv međunarodne zajednice.

Dobijamo kritike zbog ovakve situacije, ali nastavljamo razgovarati s međunarodnom zajednicom. To je neka vrsta nježnog hrvanja između nas, i, ako Bog da, Afganistan će pobijediti, kaže Hamid Karzai.

Diplomati veteranu Richardu Holbrooku nisu strani pregovori, ali on priznaje da se suočava s velikim izazovom u Afganistanu. Američki zvaničnici kažu da se Holbrooke ove sedmice nalazi u ulozi slušaoca u svojim susretima s pakistanskim i afganistanskim liderima. Ali bivši afganistanski diplomata u Pakistanu Ahmad Saeedi kaže da se gospodin Holbrooke suočava sa velikim preprekama u pronalaženju rješenja.

Problemi Afganistana i Pakistana su još veći od regionalnog problema, te je stoga potrebno šire rješenje. Za postizanje mira će biti potrebno sudjelovanje Irana, Pakistana i Rusije. U ovom trenutku je teško za Sjedinjene države da to postignu, kaže gospodin Saeedi.

Američki zvaničnici se suočavaju s ključnim odlukama narednih mjeseci, po pitanjima kao što su vojna strategija i to da li podržati ponovnu kandidaturu za izbore predsjednika Karzaija. U međuvremenu, prema novom istraživanju provedenom među afganistanskim civilima objavljenom ove sedmice, bilježi se sve manja podrška i za predsjednika Karzaija i strane vojnike.