MVPEI Hrvatske
0

Jedan Hrvat se nalazi na otetom brodu u Somaliji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Među 25-članom posadom supertankera Sirus Star, dosad najvećeg broda kojeg su pirati oteli u vodama Somalije, jedan je pomorac iz Hrvatske, potvrdilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske nakon obavljenih provjera.

Sirius Star, supertanker natovaren s dva milijuna barela nafte, što je više od četvrtine dnevnog izvoza Saudijske Arabije i vrijedi oko 100 milijuna dolara, otet je u istočnoj Africi u nedjelju, javili su mediji uz podatak da 25-članu posadu čine Britanci, Hrvati, Poljaci, Filipinci, te Saudijci.

"Provjerom kod nadležnih ustanova, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dobilo je potvrdu da je na otetom brodu 'Sirius Star' među 25 članova posade i jedan hrvatski pomorac", priopćio je MVPEI.

Glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun u ponedjeljak je rekao da ministarstvo preko hrvatskih veleposlanstava u Velikoj Britaniji, Egiptu i Južnoafričkoj Republici provjerava navode o hrvatskim članovima posade na brodu Sirius Star, koji je otet u nedjelju.

"Iz nadležnih ustanova potvrđeno je da su svi članovi posade dobro, njihove obitelji obaviještene, a tvrtka koja je u vlasništvu broda Sirius Star angažirala je agenciju za pregovore koji su već u tijeku", dodaje MVPEI.

Svjetske agencije u utorak opsežno pišu o najnovijem udarcu što su ga pirati zadali brodarima u vodama Somalije.

Otmicom ovako velikog broda pirati su ostvarili "jackpot", piše Reuters i citira stručnjaka koji poziva svijet da se ozbiljno pozabavi otmičarima jer oni su sve samo ne šačica običnih razbojnika.

Agencija AFP navodi da su na brodu dvojica poljskih državljana, jedan brodski časnik, a drugi kapetan, šezdesetogodišnjak koji je "vrlo miran, uravnotežen, s velikim iskustvom".

Francuska agencija dodaje da su zapljenom tako golemog broda (triput je veći od nosača zrakoplova), pirati počeli novu etapu i odsad prijete drugoj velikoj ruti pomorske trgovine. Naime, dosadašnje su se otmice odvijale u Adenskom zaljevu na putu prema Sueskom kanalu kojim godišnje prođe oko 30.000 brodova.

Sirius Star je pak otet na plovnom putu prema Rtu dobre nade, kojim supertankeri prevoze naftu iz Zaljeva za SAD.

Njemačka agencija dpa ističe u svome izvješću da američka mornarica prati plovidbu Sirius Stara prema Somaliji, ali da Peta flota, koja patrolira trgovačkim koridorom u Adenskom zaljevu, zasad ne planira intervenirati u otmici.