Irak
0

Jedan civil ubijen, šest ranjeno u napadima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan civil je ubijen a šest je ranjeno u dva odvojena napada u nestabilnoj iračkoj pokrajini Diyala, sjeveroistočno od Bagdada, saopćila je policija u nedjelju.

Eksplozija bombe pored puta rano jutros pogodila je minibus u blizini sela Al-Neda, 150 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, ubivši jednog putnika i ranivši tri, od kojih je jedan u kritičnom stanju, kazao je agenciji Xinhua izvor koji je želio da ostane anoniman.

Iračke sigurnosne snage pretražile su područje i uhapsile više osumnjičenih, dodao je izvor.

U odvojenom napadu, tri policajca su ranjena kada je bomba pored puta eksplodirala u blizini njihove patrole u gradu Jedidat al-Shatt, u blizini pokrajinske prijestonice Baquba, nekih 65 kilometara sjeveroistočno od Bagdada.

Eksplozija je uništila policijsko vozilo i oštetila nekoliko okolnih objekata i civilnih automobila.

U međuvremenu, iračke sigurnosne snage uhapsile su 13 osumnjičenih pobunjenika i demontirale dvije bombe postavljene pored puta, kazao je izvor.

Pokrajina Diyala proteže se od istočnih rubova Bagdada do granice sa Iranom. Dugo vremena je uporište Al-Qaidinih militanata i drugi pobunjenika, bez obzira na više akcija američke i iračke vojske na ovom području.