Nesagledive posljedice
1

Jean Claude-Juncker Grcima: Ne napuštajte euro

SRNA
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Šef Eurogrupe Jean Claude-Juncker upozorio je Grke da ne okreću leđa euru, ističući da bi izborna pobjeda radikalnih ljevičara, koji se protive finansijskoj pomoći, imala nesagledive posljedice za monetarnu uniju.

"Ako pobijedi radikalna ljevica, što se ne može odbaciti kao mogućnost, posljedice za monetarnu uniju bile bi nesagledive", rekao je Juncker, koji je na čelu grupe ministara finansija eurozone.

On je dodao da on može samo da upozori svaku vladu protiv izlaska iz unije, jer će unutarnja kohezija eurozone biti u opasnosti.

Osim ekonomskih i socijalnih posljedice za samu Grčku, kaže on, napuštanje eurozone nanijelo bi štetu cjelokupnoj monetarnoj zajednici.

"To se mora izbjeći. To bi poslalo užasnu poruku, a Grci toga moraju da budu svjesni", rekao je Juncker.

Bez obzira ko pobijedi na sutrašnjim izborima evropski lideri morat će hitno da se pozabave grčkim programom reformi sa novim rukovodstvom zemlje, rekao je Juncker, dodajući da treći izbori nisu rješenje.

On je, međutim, dodao da ponovni pregovori sa Atinom o uslovima za dobijanje međunarodne pomoći ne dolaze obzir.

Juncker je najavio da će sutra naveče razgovarati sa predjsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragijem i komesarom EU za ekonomska i monetarna pitanja Olijem Rehnom.

Radikalna ljevičarska partija SIRIZA blizu je, prema procjenama agencija za istraživanje javnog mnjenja, konzervativnoj Novoj demokratiji uoči izbora, koji mogu da budu odlučujući u tome da li će Grčka ostati u eurozoni i da li će se kriza i dalje proširiti.

Vođa SIRIZE Aleksis Cipras prijeti da će poništiti uslove za dobijanje 130 milijardi eura pomoći, koji Grčku drže van domašaja bankrota.

Prethodni parlamentarni izbori održani su 6. maja, ali na njima nijedna politička partija nije osvojila većinu glasova.