Svijet
56

Je li ovo najskuplji grad na planeti? Pakovanje sladoleda 22 eura, kilogram sira 18

Klix.ba
U Luandi, glavnom gradu Angole, pakovanje od pola litra sladoleda od vanilije koštalo je 18 eura, a skokom cijena uvezene robe dostiglo je više od 22.
Foto: AFP
Foto: AFP

Dok se milioni Angolaca bore da prehrane svoje porodice, ove cifre svjedoče da je Luanda jedan od najskupljih gradova svijeta. Ovdje radi na hiljade stranih radnika, od kojih su mnogi uključeni u poslove u naftnoj industriji.

Drugi po veličini proizvođač nafte u subsaharskoj Africi još uvijek se obnavlja od 27-godišnjeg građanskog rata, te uvozi tri četvrtine robe koju tamošnji stanovnici koriste.

Prošlog mjeseca vlada na čelu sa predsjednikom Joseom Eduardom dos Santosom, koji vlada od 1979. godine, uveo je veće carine na stotine proizvoda, od bijelog luka do automobila. Ovaj potez ima za cilj jačanje domaće poljoprivrede i industrije, sektora koji su značajno oslabili.

Ipak, istovremeno se očekuje rast cijena za potrošače, što će biti težak udar na nepovlaštene slojeve društva. Predsjednika Dos Santosa, jednog od afričkih lidera koji su najduže na vlasti, kritičari prozivaju zbog širenja jaza između bogatih i siromašnih i optužuju da rizikuje izazivanje socijalnih nemira.

"Teško je, a sad će biti još i teže", kaže Jessy Andrade, 32-godišnja majka četvero djece u supermarketu Jumbo.

Namirnice poput brašna, graha, riže, palminog ulja, šećera, mlijeka u prahu i sapuna izuzeti su od novih tarifa, ali ne i ostalo povrće i voće, uvezeno iz Evrope i susjednih zemalja poput Namibije. Vlada Angole vjeruje da se ove namirnice mogu uzgajati u njihovoj zemlji, te su veće carine na uvoz osmišljene da to i podrže.

Foto: AFP
Foto: AFP

Proizvodnja nafte od 2002. godine je porasla, ali su poljoprivreda i industrijska proizvodnja ostale relativno nerazvijene. Dok nafta donosi 41 posto bruto domaćeg proizvoda, oni čine tek 17 posto.

"Povećanje carina će stvoriti inflaciju, barem u kratkom roku, i utjecati na potrošnju, posebno za one sa niskim primanjima", kaže Salim Valimamade, ekonomista sa Katoličkog univerziteta z Luandi.

Međutim, angolski zvaničnici ne strahuju od inflacije.

Vlasnici trgovina kažu da su ih povećanja tarifa natjerala da povećaju cijene i za 20 posto.

Predsjednik Angole je prošle godine procijenio da 36 posto stanovnika ove zemlje sa 18 miliona ljudi živi u siromaštvu. Ipak, on i dalje ne vjeruje u socijalne nemire koje bi novi potezi mogli donijeti, istakavši kako većina građana podržava vladinu politiku, prenosi Independent.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Navi Pillay ima drugačiji pogled na stvari. Ona poziva Dos Santosa da smanji jaz i upozorava na visoke troškove života.

Naprimjer, u Angoli litar mlijeka košta 1,80 eura, pakovanje od 12 jaja 3,65 eura, a bočica Coca-Cole od 0,33 litra 4,12 eura. Hamburger u fast-foodu je skoro 15 eura, a kilogram sira 18 eura.

Cijena sedmične nabavke namirnica za jednu porodicu iznosi 360 eura, a prosječna mjesečna zarada 2010. godine bila je 188 eura. Naravno, u finansijskom sektoru plate su 10 puta veće, a u poslovima vezanim uz naftu i do 20 puta veće. Stoga strani radnici, Portugalci, Kinezi, Južnoafrikanci i drugi nemaju problema da daju toliko novca za ugodan život, ali domaće stanovništvo uglavnom teško životari.