Debata u Philadelphiji
0

Je li Američka deklaracija o nezavisnosti legalna?

Sarajevo-x.com
Američka deklaracija o nezavisnosti bila je udarac na slobodu, poziv na rat i osnivanje novog carstva. Niti je legitimna niti legalna, stav je advokata iz Velike Britanije, koji su iznijeli na debati održanoj u Philadelphiji.

Američki i britanski advokati raspravljali su u Philadelphiji u SAD-u o zakonitosti dokumenta koji je udario temelje Sjedinjenim Američkim Državama, Deklaracije o nezavisnosti.

Advokati su pokušali dokučiti šta je Thomas Jefferson mislio da radi kada je sastavljao tekst Deklaracije.

Samim tim što je nazvana Deklaracija nezavisnosti bila je udarac na slobodu, poziv na rat, te osnivanje novog carstva. Ne samo da je ilegalna nego ima izdajnički karakter. Ne postoji, niti je postojao, pravni princip koji dozvoljava grupi građana da uspostave svoje zakone samo zato što žele, stav je advokata iz Velike Britanije.

U raspravi, Britanci su pokušali dokazati svojim američkim kolegama da američki kolonizatori nisu imali zakonsko uporište da proglase otcjepljenje. Otcjepljenje za Britance nije legalno ni adekvatno oružje kojim se mogu riješiti unutarnje nesuglasice. "Šta ako Texas danas odluči da se želi otcijepiti od Unije?", pitaju se Britanci.

No, Amerikanci odgovaraju: "Englezi su iskoristili svoju Deklaraciju o pravima kako bi svrgnuli Jamesa II i to se smatra potpuno zakonitim i opravdanim".

Deklaracija je bez sumnje legalna prema načelima "prirodnog zakona". Zakonitost Deklaracije i njena validnost potvrđene su naknadnim pokretima nezavisnosti koji su zasnovani na temeljnim načelima ravnopravnosti i samoodređenja kasnije utkanim u Povelju UN-a, brane američki advokati dokument kojim su utemeljene Sjedinjene Američke Države.

Glasanje na kraju rasprave potvrdilo je zakonitost pobune iz 1776. godine koja je Americi donijela slobodu i nezavisnost. Rezultat glasanja ne iznenađuje s obzirom na to da je debeta održana nedaleko od mjesta gdje je Deklaracija izrađena.