MMF
0

Javni dugovi zemalja mogli bi da produže krizu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zabrinutost oko javnog duga zemalja bi mogla da produži kreditnu krizu, iako je Grčka poseban slučaj i ne bi je trebalo porediti s ostalim članicama eurozone, saopćio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ta organizacija je navela da se stanje globalnog finansijskog sistema poboljšalo uporedo s krhkim oporavkom svjetske privrede, dodajući ipak da bi nervoza investitora oko rasta javnih dugova mogla da ugrozi dosadašnje povećanje stabilnosti, prenosi Reuters.

MMF je u dopunjenom izdanju svog uzvještaja o globalnoj finansijskoj stabilnosti istakao da postoji opasnost da se povećanje javnih dugova brzo prelije u domaće bankarske sisteme, a zatim i u realnu privredu, što bi izazvalo novu finansijsku nestabilnost.

Vlada zabrinutost da će investitori tražiti povećanje kamatne stope za kupovinu državnih dužničkih papira od vrijednosti, što će povećati troškove zaduživanja za javni ali i privatni sektor.

Direktor odjeljenja MMF-a za monetarna i kapitalna tržišta Jose Winals izjavio je kako fond ne predviđa da slijedi nova kriza, već navodi da je došlo do značajne akumulacije javnog duga. On je istakao da zemlje moraju ubrzo da osmisle održive srednjoročne planove za fiskalnu konsolidaciju, koji će imati podršku javnosti.

Winals je odbacio mogućnost da bi grčki problemi mogli da se ponove u drugim zemljama poput Portugala i Španije.

"Grčka je poseban slučaj i ne možemo da kažemo da ima još zemalja u takvoj situaciji. Te druge države imaju solidne finansijske institucije, a nemaju fiskalnu nesigurnost kakvu je imala Grčka", rekao je zvaničnik MMF-a.