Svijet
0

Jaroslaw Kaczynski se nada pomirenju sa Rusima

SRNA
Brat blizanac poginulog predsjednika Poljske Jaroslaw Kaczynski izrazio je danas u neočekivanoj poruci Rusima nadu da će avionska nesreća kraj Smolenska u kojoj je poginuo njegov brat biti jedan od onih momenata koji mijenjaju tok istorije i dovesti do pomirenja Rusa i Poljaka.

"Masovnu solidarnost Rusa su Poljaci i primijetili i visoko cijene. Hvala vam za svaku suzu, svaku zapaljenu svijeću i svaku dirljivu riječ", naveo je Kaczynski u specijalnoj video "poruci prijateljima Rusima", koja ja postavljena na sajtu YouTube.

Poruku je novinarima danas u Varšavi prvo emitovao izborni štab Jaroslava Kačinjskog, koji je prihvatio da bude umjesto stradalog brata kandidat svoje stranke Pravo i Pravda na izborima za predsjednika Poljske.

"Prijatelji Rusi, danas 9. maja na Crvenom trgu trebalo je da stoji moj voljeni brat, predsjednik poljske Leh Kačinjski. Znam na šta bi mislio gledajući ponosno kako u paradi marširaju poljski vojnici. Mislio bi na milione sovjetskih vojnika koji su poginuli u borbi protiv Trećeg Rajha", rekao je Kaczynski .

On je dodao da bi njegov brat, takođe, mislio i na zločin u Katinskoj šumi koji je tako bolno podijelio narode Poljske i Rusije.