Svijet
0

Japanski premijer sam sebe kaznio oduzimanjem plaća

FENA
Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je u srijedu da će sebe lišiti triju plaća, nakon što je vlada priznala kako je platila gledaocima da postavljaju pitanja na javnim skupovima.

Na inicijativu prethodnog premijera Junichira Koizumija, japanska vlada je od 2001. godine organizirala 174 lokalna skupa na kojima su građani mogli svojim političkim vođama postavljati pitanja koja su im ležala na srcu.

Visoki zvaničnici su nedavno priznali da je većina gledalaca bila tajno ubačena, kako bi postavljala "dobra" pitanja na tim javnim okupljanjima.

Abe je došao na čelo vlade tek u septembru, ali je obavljao dužnost drugog čovjeka u Koizumijevoj izvršnoj vlasti.

"Moramo dokazati da smo iskreni", izjavio je Abe novinarima.

"Kaznit ćemo one koji su direktno umiješani u ovu aferu. Što se mene tiče, kao glavni tajnik vlade u to doba i sadašnji premijer, lišit ću se triju plata", dodao je on.

Ovo je drugi put da Abe smanji svoja primanja otkako obavlja dužnost premijera. Na dan kada je preuzeo dužnost, on je objavio da će svoju plaću smanjiti za 30 posto, a plaće ministara za 10 posto, kako bi dao primjer stroge budžetske politike.

Zvanična plaća japanskog premijera je oko 41 milion jena (270.000 eura) godišnje.

Usprkos osobnome financijskom žrtvovanju, popularnost Shinzo Abea pada jer mnogi Japanci sumnjaju u njegove namjere da provede reforme koje se smatraju bitnim za ekonomiju zemlje.