Svijet
0

Japanski premijer "preživio" glasanje o nepovjerenju

FENA
Japanski premijer iz lijevog centra Naoto Kan "preživio" je u četvrtak glasanje o povjerenju u parlamentu koje je zatražila konzervativna opozicija nakon što je kritizirala njegovo upravljanje katastrofom koja je 11. marta pogodila sjeveroistok Japana.

Šezdesetčetverogodišnji Kan, izabran prije jedva godinu dana, zaprijetio je da će sazvati prijevremene opće izbore ako bude u manjini.

Povjerenje su izglasala 293 poslanika od 445 iskazanih glasova u predstavničkom domu koji broji 479 poslanika.

Uprkos prijetnji pobunjenika predvođenih moćnom Japanskom demokratskom strankom na vlasti, Kan je uspio dobiti puno glasova u svom taboru.

Opoziciji, koju predvodi Liberalno-demokratska stranka, i njenim saveznicima iz Novog Komeita trebala su najmanje 82 glasa Japanske demokratske stranke kako bi nepovjerenje bilo izglasano.

Nekoliko sati prije glasanja Kan je pozvao poslanike da mu omoguće da ostane na vlasti i nastavi s poduzetim mjerama kako bi izveo zemlju iz krize izazvane prirodnim katastrofama od 11. marta, koje su ostavile 24.000 mrtvih ili nestalih, teško oštećenu nuklearnu centralu i razoreni sjeveroistok Japana.

Kan je rekao da će razmotriti ostavku kada se stvari poprave, ne navodeći datum. Japanski premijer koji je na vlasti godinu dana, kritiziran je da nije dovoljno brzo djelovao u uvjetima krize.

U nastojanju da osigura privremenu podršku u vlastitoj partiji, Kan je rekao da bi želio "vidjeti mlađu generaciju da preuzme odgovornost čim on ispuni određene poslove koje mora završiti".