Novi udarac premijeru
0

Japanski ministar pravde podnio ostavku zbog veze s kriminalom

SRNA
Keishu Tanaka
Keishu Tanaka
Japanski ministar pravde Keishu Tanaka, koji prije tri sedmice postavljen na ovu funkciju, podnio je ostavku nakon što je priznao da je imao veze sa organizovanim kriminalom, objavili su danas japanski mediji.

"Keishu Tanaka (74) je predao ostavku premijeru Yoshihiku Nodi. Premijer je prihvatio njegovu ostavku", izjavio je portparol vlade Osamu Fujimura.

Tanaka je ušao u vladu prije tri sedmice u nastojanju da premijer Yoshihiko Noda s novim ljudima popravi rejting svoje uzdrmane administracije.

Japanski mediji su nagađali da bi razlog odlaska Tanake sa ove funkcije mogli biti zdravstveni problemi ili sumnjiva finansijska politika, ali se ispostavilo da je veza sa japanskom mafijom (jakuza) bila presudna.

Tanaka je morao da prizna veze sa jakuzama nakon što je jedan tabloid objavio da je on ranije bio posrednik u sklapanju braka jednog poznatog člana mafije prije 30 godina.

Prethodno je Tanaka bio hospitalizovan zbog problema sa zdravljem.

Jakuze nisu zabranjene u Japanu, ali kao i italijanska mafija i kineske trijade, oni su umiješani u razne nedozvoljene poslove, uključujući trgovinu drogom, prostituciju, pranje novca i građevinsku korupciju.

Ovaj odlazak Tanake nanijeće novi udarac premijeru, koji je već suočen sa smanjenjem većine i prijetnjama opozicije da će blokirati važan zakon o izdavanju obveznica, bez kojih bi vlada ostala bez novca.