Svijet
0

Japanski ministar finansija podnio ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski ministar finansija Shoichi Nakagawa, pod sumnjom da je bio u pijanom stanju tokom sastanka G7, podnio je ostavku premijeru Taru Asu, koji ju je odmah prihvatio, javili su japanski mediji.

Nakagawa je već ranije tokom dana u utorak najavio ostavku, ali je rekao da ona stupa na snagu za nekoliko sedmica, nakon što parlament prihvati budžet za 2009.-2010. godinu.

"Mislio sam da je bolje za zemlju da podnesem ostavku. Premijer nije pokušao da me odvrati", rekao je ministar a navodi ga novinska agencija Jiji, napuštajući ured premijera Asa.

Poznat po prekomjernom piću, Nakagawa je, izgleda, bio u pijanom stanju na konferenciji za štampu nakon sastanka ministara finansija i centralnih banaka G7 u subotu u Rimu.

Televizija ga je prikazala crvenog lica, mutnog pogleda, zamuckujući u svojim izjavama, te nije bio u stanju da razumije pitanja niti da završi rečenice.

On je, ipak, negirao da je bio pijan, već je to svoje stanje branio vremenskom razlikom i prekomjernim uzimanjem lijekova protiv gripe.