Svijet
2

Japanske vlasti izvršile raciju u sjedištu Suzukija

Klix.ba
Japanske vlasti izvršile su raciju u sjedištu Suzukija u sklopu istrage o proizvođačima automobila koji upotrebljavaju nepravilne testove za potrošnju goriva. Zvaničnici su tražili dokumente koji će podržati prethodne tvrdnje kompanije da nije mislila prevariti kupce automobila.

Prošlog mjeseca Suzuki je izjavio da je pronašao "neslaganje" u testiranju emisije goriva, ali je negirao navode da je varao kupce. Suzuki je dodao da se činjenica ne odnosi na prodaju proizvoda izvan Japana.

Kompanija je ranije ove sedmice izdala saopćenje i pojasnila kako nije koristila metode testiranja u skladu s japanskim propisima, zbog nedostatka radne snage te da će svoj neuspjeh investirati u potrebnu infrastrukturu. Dionice kompanije pale su za skoro jedan posto na berzi u Tokyju Stock, dok im je referentni indeks pao za 0,22 posto.

Suzuki je inače četvrta najveća automobilska kompanija u Japanu, nakon Toyote, Nissana i Honde. Ranije ove godine japansko ministarstvo transporta pretreslo je urede Mitsubishija nakon što je proizvođač automobila priznao falsifikovanje podataka o potrošnji goriva.

Skandal je doveo do ostavke direktora. Prošle godine Volkswagen je također priznao varanje ispitivanja emisija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlasti su u njemačkom proizvođaču automobila pronašli instalirani lažni softver u dizel vozilima koji navodno može otkriti kada se treba testirati automobil.