Svijet
0

Japanska televizija daje besplatno na uvid arhivu o Hirošimi

NINA
Japanska televizija NHK ponudila je danas besplatno na uvid međunarodnim medijima arhivski materijal na engleskom jeziku iz banke zvučnih i videopodataka o atomskom bombardiranju Hirošime i Nagasakija.

Specijalni arhiv NHK pod nazivom "Arhivski materijal za mir" sakupljen je u povodu 60. godišnjice bombardiranja ta dva japanska grada 1945., izjavio je za AFP autor projekta arhiva direktor odjela HNK za razvoj Manabu Ehara.

"HNK je od 1945. sakupio veliki broj dokumenata o razaranjima atomskih bombi i cijeni mira u nadi da se takve tragedije nikada ne ponove", rekao je Ehara.

On je dodao da će se ti "dragocjeni programi čuvati za buduće generacije" u novoformiranom arhivu NHK i biti također na raspolaganju međunarodnim medijskim kućama zainteresiranih za pojedine materijale koje mogu besplatno emitirati odsad pa do kraja decmbra 2005.

"Promociju te inicijative započeli smo posredstvom specijalne Internet stranice tokom velikih međunarodnih audiovizualnih manifestacija i posredstvom naših dopisništava u svijetu", rekao je Ehara.

Ehara je spomenuo da su zahtjevi za emitiranjem tog materijala dosad stigli iz azijskih zemalja (Šri Lanka) i Evrope (Italija, Finska) i podsjetio da će NHK emitirati izravno iz Hirošime i Nagasakija dva koncerta klasične glazbe za mir na Internet stranici www.nhk.or.jp/peacecon/english/index.html na dan godišnjice bombardiranja dva grada 6. i 9. augusta.