Sjeverna Koreja
0

Japanci traže posmrtne ostatke vojnika iz Drugog svjetskog rata

FENA
Četvoročlani japanski tim u ponedjeljak je doputovao u desetotodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji kako bi se upoznao s mogućnostima vraćanja u Japan posmrtnih ostataka 21.000 Japanaca koji su u toj zemlji poginuli tokom Drugog svjetskog rata.

U skladu s dogovorom predstavnika Crvenog križa dvije zemlje u Kini prije 17 dana, Japanci će posjetiti groblja i druga mjesta u Sjevernoj Koreji, u okviru pokušaja da se dislociraju i vrate u Japan posmrtni ostaci japanskih vojnika i civila, prenosi AFP.

Skoro 35.000 Japanaca poginulo je na dijelu Korejskog poluotoka koje sada pripada Sjevernoj Koreji tokom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od tog broja posmrtni ostaci oko 13.000 osoba su vraćeni u Japan, ali su ostali posmrtni ostaci još oko 21.000 Japanaca.

Zvaničnici Crvenog križa Japana i Sjeverne Koreje sastali su se prvi put poslije deset godina, 10. augusta u Pekingu, kako bi podstakli vlade svojih zemalja da se uključe u pregovore o sudbini posmrtnih ostataka okupacionih japanskih vojnika, poginulih i sahranjenih u Sjevernoj Koreji tokom Drugog svjetskog rata.

Japan i Sjeverna Koreja nikada nisu uspostavili formalne diplomatske odnose, javio je Tanjug.