Svijet
0

Japan: Zemljotres od sedam stepeni po Richteru

FENA
Japanska meteorološka agencija izdala je danas u sjeveroistočnom Japanu upozorenje o mogućem tsunamiju nakon što je potres magnitude sedam stepeni po Richteru pogodio istočnu obalu otoka Honšu, a zatim ga i povukla.

Epicentar potresa bio je nedaleko od obale regije Fukušima, na istom području kao i potres od 14. juna u kojem je stradalo najmanje 14 osoba.

Zemljotresi su česti u Japanu, jednom od najaktivnijih svjetskih seizmičkih područja. Tu zemlju pogodi oko 20 posto svih svjetskih zemljotresa magnitute šest ili veće.

U oktobru prošle godine potres jačine 6,8 stepeni pogodio je regiju Niigata u sjevernom Japanu, usmrtivši 65 osoba i ozlijedivši preko 3.000. To je bio najsmrtonosniji zemljotres od 1995. kada je podrhtavanje magnitude 7,3 stepena pogodilo grad Kobe pri čemu je stradalo preko 6.400 osoba.

Prema američkoj geološkoj agenciji potres magnitude 7 dogodio se u noći s petka na subotu u sjevernom Pacifiku, 123 km sjeveroistočno od japanskog grada Iwakija, na dubini od 40 km.

Nuklearna postrojenja u pogođenom području nisu pretrpjela štete i nastavljaju raditi uobičajeno, saopćile su nadležne japanske energetske tvrtke.