Svijet
0

Japan: Zatvaranje nuklearke povećava emisiju CO2

FENA
Zatvaranje japanske nuklearne elektrane "Kašivazaki-Kariva", koja je prošlog mjeseca oštećena usljed zemljotresa, moglo bi da dovede do toga da Japan ove godine zabilježi rast proizvodnje emisije ugljen-dioksida od dva odsto, objavili su u subotu japanski mediji.

Očekuje se da ta nuklearna elektrana, koja je po kapacitetu najveća na svijetu, neće biti ponovo puštena u rad još najmanje nekoliko mjeseci, pošto je u zemljotresu 16. jula pretrpjela požar, isticanje radioaktivne vode i strukturna oštećenja, prenjela je agencija AP.

Operater nuklearke "Kašivazaki-Kariva", "Tokio ilektrik pauer" (Electric Power), planira da manjak proizvodnje električne energije nadoknadi ponovnim pokretanjem ugašenih termoelektrana, koje emituju velike količine ugljen dioksida u atmosferu, doprinoseći globalnom problemu efekta staklene bašte.

Ukoliko nuklearka ostane neaktivna do kraja marta 2008., emisija ugljen-dioksida će biti povećana za 28 miliona tona, ili dva odsto od ukupne emisije tog gasa u godini, zaključno sa martom 2007.

Japan već sada ima problema u nastojanju da ispuni obaveze Sporazuma iz Kjota, koji predviđa da do 2012. emisija štetnih gasova bude smanjena na šest odsto ispod nivoa iz 1990.

Tako je 2005. Japan zabilježio rast emisije tih gasova od 7,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.